Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Γιατί οδηγούμε στον... αυτόματο

Πόσες φορές έχετε πει ενώ οδηγείτε από το σπίτι στο γραφείο, «το αυτοκίνητο πάει μόνο του, ξέρει το δρόμο»; Δίκιο έχετε σύμφωνα με μία νέα μελέτη: πολλές φορές οδηγάμε στον… αυτόματο τις πιο οικείες σε εμάς διαδρομές, διότι από την πολλή ρουτίνα μειώνεται η εγκεφαλική δραστηριότητα!
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Τμήμα Διαγνωστικής & Επεμβατικής Ακτινολογίας & Νευροακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Έσεν, στη Γερμανία, οι οποίοι επιστράτευσαν 16 ειδικά εκπαιδευμένους οδηγούς (ήταν αστυνομικοί εκπαιδευμένοι για καταδιώξεις στους δρόμους) και 16 μη εκπαιδευμένους, και τους ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν πολλές φορές έναν εξομοιωτή οδήγησης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της οδήγησης στον εξομοιωτή, οι ερευνητές κατέγραφαν την δραστηριότητα του εγκεφάλου τους, χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας που λέγεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).
Όπως διαπίστωσαν, όταν οι οδηγοί έκαναν για πρώτη φορά μία διαδρομή, η εγκεφαλική δραστηριότητά τους ήταν οξυμένη, αλλά καθώς την έκαναν για δεύτερη, τρίτη και τελικά πολλοστή φορά, η εγκεφαλική δραστηριότητά τους έφθινε.
Το εύρημα αυτό, το οποίο ήταν το ίδιο στους εκπαιδευμένους και στους μη εκπαιδευμένους, υποδηλώνει ότι στις οικείες διαδρομές οδηγούμε δίχως να προσανατολιζόμαστε συνειδητά, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neuroscience Letters».
Από πρακτικής πλευράς αυτό εξηγεί γιατί κάνουμε τόσα λάθη καθ’ οδόν προς την δουλειά ή το σπίτι - και γιατί είναι αυξημένα τα τροχαία σε τέτοιες διαδρομές.
Όπως σημειώνουν και οι ερευνητές στο άρθρο τους «… μία οικεία, μονότονη διαδρομή φαίνεται να οδηγεί σε μειωμένες διαδικασίες προσοχής και αντίληψης, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους οδηγούς, ακόμα κι αν είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι» - πόσο μάλλον στους κοινούς θνητούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια: