Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Η Κομισιόν πετάει το μπαλάκι στην κυβέρνηση

Η Κομισιον δεν ζητάει από την Ελλάδα την περικοπή ή κατάργηση του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.
Όπως εξήγησε ο κ. Αλταφάζ, εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση ποια και πόσα μέτρα θα πάρει για να πετύχει το φιλόδοξο στόχο της για μείωση κατά 4% του ΑΕΠ των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας.
Στο μεταξύ, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "αν φερθούμε ανεύθυνα, κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε όχι το 14ο μισθό, αλλά τον έκτο μισθό ή και σύνταξη". Τα νέα κυβερνητικά μέτρα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη μετά το υπουργικό Συμβούλιο.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη μερική περικοπή του 14ου μισθού και νέες μειώσεις των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Το πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνει ακόμη αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
Ερωτηθείς ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αν υπάρχουν πιέσεις απο τις επιχειρήσεις για περικοπή του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 14ου μισθού στις μικρές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνης.

Υπό το βλέμμα της Standard & Poor's

Τη χώρα μας επισκέπτονται εκπρόσωποι του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.
Κλίμακιο εμπειρογνωμόνων του διεθνούς οίκου αξιολόγησης συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος με ανακοίνωσή του έχει προαναγγείλει ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εντός του μηνός.

Πρόταση χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Εν τω μεταξύ, στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με 2 δισ. ευρώ έως το 2010 προτίθεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πακέτο θα αφορά την προνομιακή δανειοδότηση της Ελλάδας, με σκοπό να τρέξουν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ χωρίς να βγουν χρήματα από το ταμείο του κράτους.
Tη σύσταση ειδικού Ταμείου, το οποίο θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο να προλαμβάνονται περιπτώσεις χρεοκοπίας αλλά και κερδοσκοπικές επιθέσεις εις βάρος χωρών - μελών της ευρωζώνης, πρότεινε την Τρίτη στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της
Η Ελλαδα ενδεχομένως να μη χρειαστεί βοήθεια από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζωνης, επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.
Μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones Newswires εκτίμησε ότι η Ελλαδα έχει 50% πιθανότητες να τα καταφέρει μόνη της, υπάρχει όμως η πιθανότητα να μην τα καταφέρει κι αυτό θα οφείλεται στην ανεπαρκή αντίδραση των ελληνικών μέτρων.

Αυστηρές δηλώσεις Βέστερβέλε

Στο μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε τόνισε ιστοσελίδα της εφημερίδας «Die Welt», ότι η Γερμανία περιμένει από την Ελλάδα να υλοποιήσει πλήρως «τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πολιτική σταθεροποίησης», προσθέτοντας ότι τη θέση αυτή θα εκφράσει «η γερμανική κυβέρνηση» προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που θα συναντηθεί με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο.
«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν εκδίδουμε λευκές επιταγές, η κατάσταση είναι σοβαρή» είπε ο Γερμανός πολιτικός, ο οποίος μέχρι πρότινος απέρριπτε τις συζητήσεις περί βοήθειας στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι «έτσι επιδεινώνεται η κατάσταση».
Τονίζεται ότι ο Γκίντο Βέστερβέλε είναι πρόεδρος του κόμματος Φιλελευθέρων (FDP), που βρίσκεται στη συγκυβέρνηση, και έχει ταχθεί εναντίον της οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα σε οποιοδήποτε επίπεδο πέραν του ΔΝΤ.

Αποκλιμακώνονται τα σπρεντ

Στις 307 μονάδες βάσης υποχωρεί το σπρεντ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό.
Με σημαντική άνοδο 2,65%, στις 2.021,75 μονάδες, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δάνεια για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής

Εν τω μεταξύ, τη χορήγηση ασφαλιστικών δανείων με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων σε όσους ασφαλισμένους του ταμείου των Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, προτείνουν τα βιοτεχνικά επιμελητήρια Αθηνών και Πειραιά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιμελητηρίων πάνω από 250 χιλιάδες ασφαλισμένοι του Οργανισμού δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους.
Μάλιστα ο συγκεκριμένος αριθμός έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Το συνολικό ποσό της εισφοροδιαφυγής υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ, ανέφερε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: