Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

«Σεμνή και ταπεινή» αποχώρηση

Από τα 19 στελέχη που συμπεριέλαβε ο Καραμανλής στο υπουργικό του σχήμα το 2004,οι 13είτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πολιτική,είτε δεν εκλέχτηκαν καν βουλευτές. Μερικοί,μάλιστα,έμειναν έξω και από τις λίστες του κόμματός τους.
Στα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ μόνο δύο κατάφεραν να διατηρηθούν σε υπουργικό θώκο και να επανεκλεγούν στη Βουλή.Πρόκειται για τους Προκόπη Παυλόπουλο και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.Η παραίτηση του πρώτου πάντως εξακολουθεί να ζητείται από πολλά στελέχη της Ρηγίλλης.

Από το σχήμα εκείνο διασώθηκαν όσοι άλλαξαν πόστα ή έμειναν για ένα διάστημα εκτός Κυβέρνησης.Συγκεκριμένα πρόκειται για το Νικήτα Κακλαμάνη που από το υπουργείο Υγείας που συνήθως έχει μεγάλη φθορά για τον εκάστοτε υπουργό,μετά από μία νικηφόρα μάχη ανέλαβε τη δημαρχία της Αθήνας και το Δημήτρη Σιούφα που από το Υπουργείο Ανάπτυξης μετακινήθηκε στην προεδρία της Βουλής.Επιπλέον οι Πάνος Παναγιωτόπουλος και Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Οι «γαλάζιοι» που κάηκαν περισσότερο είναι αυτοί που βρέθηκαν πιο κοντά στον «πυρήνα της εξουσίας».Απ΄όσους συμμετείχαν στην πρώτη κυβερνητική επιτροπή της Ν.Δ.(Θ. Ρουσόπουλος,Γ.Σουφλιάς,Γ.Αλογοσκούφης,Π.Μολυβιάτης,Σπ.Σπηλιωτόπουλος,Μαριέττα Γιαννάκου,Δ.Σιούφας),με τους περισσότερους να βρίσκονται ήδη όχι μόνο εκτός Βουλής, αλλά κι εκτός πολιτικής σκηνής.
Όσο για τους 26 υφυπουργούς της πρώτης κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή;Κατόρθωσαν να «προοδεύσουν» και να τερματίσουν το 2009 ως υπουργοί μόλις δύο:ο Γ.Παπαθανασίου και ο Ευρ. Στυλιανίδης.Μόνο 9 υφυπουργοί του 2004 βρίσκονται ξανά στη Βουλή,ενώ 15 «πήγαν σπίτι».
Το Βατοπέδι «γκρέμισε γαλάζιους»,ανέδειξε «πράσινους»

Ενώ το σκάνδαλο του «Βατοπεδίου» στιγμάτισε πολλά «γαλάζια» στελέχη,την ίδια ώρα αποτέλεσε «διαβατήριο» προς το υπουργικό συμβούλιο για κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους βουλευτές που στελέχωσαν την ομάδα που εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση στην Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή στη Βουλή.
Από τη συγκεκριμένη 8μελή ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι χαρακτηριστικό ότι οι πέντε συμμετέχουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπανδρέου.Ο βουλευτής Ροδόπης Γ.Πεταλωτής,τοποθετήθηκε ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Ο Μ.Καρχιμάκης,ο οποίος - κατά γενική ομολογία - ήταν ο άνθρωπος που «έχτισε» με συνεχή έρευνα όλο το οικοδόμημα της στάσης του ΠΑΣΟΚ στην πολύκροτη υπόθεση,είναι πλέον υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Ντ.Ρόβλιας,εκ των βασικών της ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι τοποθετήθηκε υφυπουργός Εσωτερικών,Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο βουλευτής Σερρών Μ.Μπόλαρης,ο οποίος και εκείνος έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στη Βουλή για το Βατοπέδι, τοποθετήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας,Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Τέλος,η δικηγορίνα και βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ,Θεοδώρα Τζάκρη,που βοήθησε με τις νομικές της γνώσεις στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι,ορίστηκε από τον πρωθυπουργό υφυπουργός Εσωτερικών,Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Οι υπόλοιποι τρεις της συγκεκριμένης ομάδας του ΠΑΣΟΚ,που δεν συμμετείχαν στη νέα κυβέρνηση,είναι ο βουλευτής Χαλκιδικής Γ.Δριβελέγκας,ο βουλευτής Β’Πειραιά Γρ. Νιώτης,αλλά και ο πρώην βουλευτής Ευβοίας Γ.Παπαγεωργίου,ο οποίος μάλιστα δεν εξελέγη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Τα δύο από τα πέντε μέλη της κυβέρνησης που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι,ο Γ.Πεταλωτής και ο Μ.Μπόλαρης,«σήκωσαν το βάρος» και της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που συστήθηκε για την υπόθεση της ανάθεσης των άγονων γραμμών στην οποία ήταν εμπλεκόμενος ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αρ.Παυλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: