Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Προσέξτε ποιος θα... προσέχει το παιδί σας

Tο εικοσιτετράωρο δεν είναι αρκετό, αφού οι υποχρεώσεις συνεχώς αυξάνονται. Ατελείωτες ώρες στο γραφείο,δουλειές στο σπίτι και αν η γιαγιά δεν είναι διαθέσιμη, ποιος θα μένει με το παιδί;Για τις εργαζόμενες μητέρες η αναζήτηση του ατόμου που θα αναλάβει το έργο της καθημερινής φροντίδας των παιδιών είναι δύσκολη υπόθεση.
«Οι σύγχρονες γυναίκες είναι απασχολημένες,εργάζονται πολλές ώρες,οπότε είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποια βοήθεια στο σπίτι.Εφόσον δεν είναι διαθέσιμοι η γιαγιά και ο παππούς που,κατά τη γνώμη μου,είναι η καλύτερη λύση,αφού είναι άτομα απόλυτης εμπιστοσύνης και σταθερές παρουσίες στη ζωή του παιδιού,οι γονείς αναζητούν κάποια κυρία που θα κάνει αυτή τη δουλειά.Ομως ο εντοπισμός μια καλής νταντάς θέλει υπομονή και η τελική επιλογή πρέπει να γίνει με προσοχή»,λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος,Αλεξάνδρα Καππάτου.
Οι γονείς συζητώντας με φίλους θα μπορούσαν να βρουν κάποιο άτομο με το οποίο ενδεχομένως να συνεργαστούν.Μια άλλη λύση είναι να απευθυνθούν σε ειδικά γραφεία που διαθέτουν εξειδικευμένα άτομα για τα θέματα αυτά.Ολα βέβαια υπόκεινται στην κρίση των γονιών και στα κριτήρια που θέτουν.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι το πρώτο ραντεβού της οικογένειας με την υποψήφια για αυτή τη θέση είναι σημαντικό.
«Η πρώτη εντύπωση έχει σημασία.Η εικόνα δηλαδή που αφήνει η υποψήφια γυναίκα στους γονείς τις πρώτες στιγμές.Η εμφάνισή της,το πώς φέρεται,αν είναι ζεστός άνθρωπος και βέβαια τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το παιδί είναι βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει το ζευγάρι»,αναφέρει η Αλ.Καππάτου.
Οι γονείς πρέπει από το πρώτο ραντεβού να διευκρινίσουν κάποια πράγματα.Πιο συγκεκριμένα:
Κάντε ερωτήσεις για όλα τα θέματα που σας απασχολούν.Από τα προσωπικά της στοιχεία μέχρι τον τρόπο που αντιδρά απέναντι στο παιδί.
Εξηγήστε τι ακριβώς χρειάζεστε.
Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής:
Αν είναι καπνίστρια.
Αν έχει ξαναδουλέψει με παιδί ίδιας ηλικίας με το δικό σας.
Πόσο καιρό είχε δουλέψει και γιατί έφυγε.
Ζητήστε ιατρικό ιστορικό.
Ρωτήστε την τους λόγους για τους οποίους κάνει αυτή τη δουλειά και αν έχει κάνει σπουδές πάνω στο αντικείμενο.Είναι επαγγελματίας ή μια γυναίκα που περιστασιακά κάνει αυτή τη δουλειά.
Είναι απαραίτητο οι γονείς να ρωτήσουν συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν στη φροντίδα ενός παιδιού για να διαπιστώσουν αν έχει γνώσεις.
Τέλος,καλό θα ήταν να ζητήσετε συστάσεις.
Αφού λοιπόν η υποψήφια περάσει τις πρώτες «δοκιμασίες» και οι γονείς έχουν θέσει με ξεκάθαρο τρόπο το τι ακριβώς ζητούν,της λένε να έρθει ξανά για να συναντηθεί και με το παιδί.
Πρέπει να παρατηρήσουν τον τρόπο με τον οποίο το πλησιάζει και πώς τη δέχεται εκείνο.Αφού φύγει,οι γονείς συζητούν μαζί του και βλέπουν πώς του φάνηκε.Για κάποιες μέρες την καλούν για λίγες ώρες και διαπιστώνουν πώς συνυπάρχει με το παιδί. Από εκεί και πέρα,αφού την εγκρίνει και το παιδί,είναι καλό να πάρει ένας από τους δύο γονείς τουλάχιστον μία εβδομάδα άδεια από τη δουλειά,έτσι ώστε να είναι στο σπίτι όταν η νταντά κρατάει το παιδί.
Αν αισθανθεί ο γονιός ότι την εμπιστεύεται,μπορεί να την αφήσει μόνη,όμως σε ανύποπτο χρόνο χρειάζεται να επιστρέψει στο σπίτι για να διαπιστώσει αν όλα είναι καλά»,συμπληρώνει η ψυχολόγος.
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι πολλές υποψήφιες γυναίκες για τη συγκεκριμένη θέση, γνωρίζοντας ότι οι γονείς ψάχνουν και την παραμικρή λεπτομέρεια,είναι πολύ προσεκτικές και μπορούν να τους ξεγελάσουν.
ΧΑΙΤΕΤΑΙ Η ΦΟΒΑΤΑΙ;
Παρατηρήστε την αντίδραση του παιδιού
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξουν οι γονείς το πώς παραλαμβάνουν το παιδί και πώς το παραδίδουν.Να δουν αν θέλει να είναι με αυτή τη γυναίκα,αν είναι χαρούμενο μαζί της.
«Η μητέρα πρέπει να διαπιστώσει αν το παιδί περιμένει την νταντά με ανυπομονησία. Επίσης,πρέπει να δει τις αντιδράσεις του παιδιού όταν γυρίσει από τη δουλειά. Δηλαδή χαίρεται που τη βλέπει;Τρέχει κατευθείαν πάνω της και απομακρύνεται από τη γυναίκα;Δείχνει ότι τη φοβάται;
Πώς λειτουργεί;»,μας λέει η Αλεξάνδρα Καππάτου.
Οι γονείς ζητούν από την υποψήφια για τη θέση το μοντέλο διαπαιδαγώγησης το οποίο οι ίδιοι εφαρμόζουν στο σπίτι τους. Είναι σαφείς στο ότι απαγορεύεται να χτυπήσει το παιδί,να το μαλώσει,να του υψώσει τη φωνή.Ομως πρέπει να της δείξουν με ποιον τρόπο θα του βάλει κάποια όρια.
Μητρικό ένστικτο
Η συστολή,μια μικρή καχυποψία από την πλευρά του παιδιού τις πρώτες μέρες είναι φυσιολογική. Αν όμως περνούν οι μέρες και η αντίδραση του παιδιού είναι αρνητική, δηλαδή κλαίει,την αποφεύγει και εκείνη από την πλευρά της δεν μπορεί να το προσεγγίσει,να παίξει μαζί του ακόμη και να το ξεγελάσει,υποδηλώνει ότι δεν έχει εμπειρία.
«Το ένστικτο της μητέρας μετράει πολύ.Τους προτείνω να το ακολουθούν.Ακόμη κι αν το περιτύλιγμα φαίνεται καλό,αν η μητέρα δεν έχει καλό ένστικτο,καλύτερα να μην επιδιώξουν τη συνεργασία.Κάποιες φορές οι νταντάδες για να γίνουν αρεστές προσπαθούν να υποκαταστήσουν τον μητρικό ρόλο.Είναι μεγάλο λάθος.
Αν χρειαστεί να αλλάξει η νταντά,πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί,το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έχει δεθεί μαζί της,τους λόγους για τους οποίους φεύγει.Του λέμε επίσης ότι θα έρχεται κάποιες φορές να μας βλέπει.Δίνουμε δηλαδή ένα μικρό περιθώριο στο παιδί,αφού χρειάζεται χρόνος για να προετοιμαστεί.Αν χάσει το άτομο το οποίο το φρόντιζε από τη μια στιγμή στην άλλη,είναι μια απώλεια και έχει μεγάλη σημασία το πώς το χειρίζεται ο γονιός».
ΤΑ ΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΕΠΕΙ
Οι υποψήφιες/οι για τη θέση οφείλουν να συμμορφώνονται με τους εξής κανόνες:
1. Να μην καπνίζουν.
2. Να μην του κάνουν όλα τα χατίρια.
3. Να μην τιμωρούν το παιδί.
4. Να μην κοιμούνται μαζί με το παιδί στο δωμάτιό του.
5. Απαγορεύεται να το χτυπούν.
6. Οι γονείς ορίζουν τον χρόνο που θα βλέπει το παιδί τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: