Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Βαρόνοι και... βαρονάκια σε δράση

Οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες έπαιζαν,παίζουν και θα παίζουν και στο μέλλον σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εσωκομματικών ισορροπιών στη ΝΔ.Το γεγονός αυτό πιστοποιήθηκε περίτρανα το 1997,όταν δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες (Βαρβιτσιώτη και Κεφαλογιάννη) αποφάσισαν να στηρίξουν τον εκπρόσωπο της τρίτης και μεγαλύτερης οικογένειας (Καραμανλή) στη ΝΔ,για πρόεδρο του κόμματος και να σταθούν απέναντι στην τέταρτη οικογένεια (Μητσοτάκη),που υποστήριζε τότε τον κ.Γ.Σουφλιά. Οι κ.Ι.Βαρβιτσιώτης και Ι.Κεφαλογιάννης αποτέλεσαν τότε τους «αρχιτέκτονες» της λύσης Καραμανλή και στήριξαν απόλυτα όλες τις επιλογές του (ακόμη και τις διαγραφές του 1998) μέχρι την ημέρα που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση.Σαφώς η στήριξη αυτή αποτέλεσε σημαντικό «όπλο» στα χέρια του τέως πρωθυπουργού,ειδικά τις περιόδους που ο ίδιος αμφισβητήθηκε,μετά την ήττα του 2000.
Σήμερα τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των οικογενειών στις εξελίξεις γύρω από την εκλογή νέου προέδρου δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα.Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι ισορροπίες και οι συμμαχίες στο εσωτερικό της ΝΔ.Οι οικογένειες Κεφαλογιάννη και Βαρβιτσιώτη δεν είναι πλέον «απέναντι» στην κυρία Ντ.Μπακογιάννη,αλλά αντίθετα συμμαχούν μαζί της.Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ.Μ.Βαρβιτσιώτης όσο και η κυρία Ο.Κεφαλογιάννη θα στηρίξουν την υποψηφιότητα της τέως υπουργού Εξωτερικών.
Η «καθαρή» θέση που έχουν ήδη λάβει δεν δεσμεύει μεν τους πατριάρχες των οικογενειών,αλλά είναι βέβαιο ότι και τα δύο ιστορικά στελέχη θα σταθμίσουν διαφορετικά τα δεδομένα.Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες,κανείς εκ των
Ι.Κεφαλογιάννη και Ι.Βαρβιτσιώτη δεν θα ταχθεί υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων.
Θα παρέμβουν στις εσωκομματικές εξελίξεις μόνο για να επισημάνουν την ανάγκη ενότητας και συνοχής της παράταξης της ΝΔ.Σε επίπεδο εικόνας, ωστόσο, η κυρία Μπακογιάννη φαίνεται να ενισχύεται,δείχνοντας ότι έχει «κλείσει» τα «μέτωπα» που «άνοιξαν» την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ.Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τον οποίο οι σχέσεις των δύο ιστορικών στελεχών της ΝΔ δεν ήταν,τα τελευταία χρόνια κυρίως,στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.Στο πλευρό της τέως υπουργού Εξωτερικών βρίσκεται επίσης η κυρία Σ.Καλαντζάκου,μέλος ακόμη μίας πολιτικής οικογένειας της ΝΔ,αλλά και η κυρία Αλεξάνδρα Πάλλη,κόρη της τέως υπουργού Απασχόλησης.
Μια κρίσιμη παράμετρος σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις της ΝΔ είναι οι κινήσεις που θα γίνουν από τα μέλη της οικογένειας Καραμανλή, η οποία ωστόσο,δεν φαίνεται να έχει ενιαία γραμμή.Ο κ.Αχ.Καραμανλής θεωρείται σφόδρα πιθανό ότι θα βρεθεί στο πλευρό του κ.Αντ.Σαμαρά.Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να προβεί σε δημόσια δήλωση.
Η ξενάγηση από τον Αχιλλέα
Ο κ.Καραμανλής ήταν εκείνος ο οποίος ξενάγησε τον τέως υπουργό στο σπίτι του ιδρυτή της ΝΔ,όταν ο κ.Σαμαράς επισκέφθηκε το περασμένο καλοκαίρι τις Σέρρες.
Η αντιπαλότητα,δε,του κ.Αχ.Καραμανλή με την οικογένεια Μητσοτάκη θεωρείται δεδομένη και το γεγονός αυτό δεν έχει αλλάξει παρά την πάροδο των ετών.
Ο κ.Μ.Λιάπης μέχρι στιγμής έχει ξεκαθαρίσει μόνο το σε ποιον λέει «όχι».Η δήλωσή του προ δύο εβδομάδων στο «Εθνος της Κυριακής» ήταν απόλυτα σαφής:Ο τέως υπουργός Πολιτισμού θα βρεθεί απέναντι στην υποψηφιότητα της κυρίας Μπακογιάννη,κάτι το οποίο ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα στηρίξει ενεργά κάποιον εκ των αντιπάλων της.
Ο κ.Λιάπης μιλά μέχρι στιγμής για το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει - κατά τη γνώμη του - να «κινείται» η ΝΔ και αποφεύγει συνειδητά να δηλώσει στήριξη σε κάποιον εκ των κυρίων Σαμαρά ή Αβραμόπουλο.
Ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός,ο οποίος εάν έπαιρνε θέση, θα έδινε ουσιαστικά «δαχτυλίδι διαδοχής»,είναι αποφασισμένος να μην παρέμβει.Εχει δώσει μάλιστα εντολή στους πραγματικά άμεσα συνεργάτες του,Αγγέλου,Ανδριανό και Αντώναρο, να μην κάνουν ούτε δηλώσεις αυτή την κρίσιμη - για την πορεία της ΝΔ - περίοδο.
Αλλωστε και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός με την ομιλία του, πρόσφατα,στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί στη διαδοχή και ότι παραμένει «προσωρινός πρόεδρος του κόμματος» μόνο και μόνο για να διασφαλίσει το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας.
Στον πλευρό του κ.Αντ.Σαμαρά θα βρεθεί ακόμη ένας συγγενής μεγάλης πολιτικής οικογενείας που είχε έντονη παρουσία στη ΝΔ.Πρόκειται για τον κ.Γ.Αβέρωφ,ανιψιό του πρώην προέδρου του κόμματος Ευ.Αβέρωφ,με τον οποίο ο τέως υπουργός έχει στενές πολιτικές σχέσεις.
Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
O κ.Αβραμόπουλος είναι ο μόνος που δεν έχει δίπλα του πρόσωπα που προέρχονται από τα λεγόμενα «γαλάζια πολιτικά τζάκια».Ο ίδιος ο τέως υπουργός «ποντάρει» πολιτικά σε αυτό, λέγοντας ότι είναι αυτοδημιούργητος και πως η φιλοδοξία του είναι να εκφράσει την κοινωνία και να μην κινηθεί μόνο στα στενά όρια του «κομματικού πυρήνα της ΝΔ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: