Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Η 65η επέτειος από την Απελευθέρωση της Αθήνας

Την 65η επέτειο από την Απελευθέρωση της Αθήνας από την κατοχή των Γερμανών θα τιμήσει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης η πολιτεία.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει την διοργάνωση των εκδηλώσεων,στις οποίες θα παραστεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η υπουργός Παιδείας,Άννα Διαμαντοπούλου.
Η ημέρα της απελευθέρωσης.
Από τις 6:30 το πρωί της Πέμπτης 12/10/1944,ξεκίνησε η αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα,ενώ μέχρι τις 8 είχαν απομείνει ελάχιστοι Γερμανοί,οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ο λαός της Αθήνας,υπό τον ήχο των καμπάνων ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας την ελευθερία τους,ενώ ένας στρατιώτης χωρίς να του έχει δοθεί εντολή υπέστειλε τη σβάστικα από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης,δίνοντας το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς του κόσμου.
Χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας ελληνικές σημαίες έψαλλαν το «Χριστός Ανέστη»,ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας 6 ημέρες μετά.

Η επόμενη ημέρα

Οι πληγές της Ελλάδας από τον Β παγκόσμιο Πόλεμο ήταν παρά τους πανηγυρισμούς μεγάλες.Συνολικά 500.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι το 1944 ενώ πάνω από 150.000 κτήρια καταστράφηκαν.Την ίδια ώρα 1.700 χωριά πυρπολήθηκαν ολοκληρωτικά,ενώ πάνω από 110.000 οικογένειες έμειναν στο δρόμο.
Σκηνές από την απελευθέρωση υπό τη μελωδία του Μάνου Χατζιδάκι:

Δεν υπάρχουν σχόλια: