Στο «ναρκοπέδιο» των ελλειμμάτων,του δημοσίου χρέους και της επιτήρησης κινείται ήδη η νέα κυβέρνηση, αλλά τα δύσκολα για το νέο οικονομικό επιτελείο της μόλις τώρα αρχίζουν.
Επί μια εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Φίλιππος Σαχινίδης κάνει ασταμάτητα λογαριασμούς,για να βρει «τα πραγματικά νούμερα»,με τα οποία θα πρέπει να πάει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου,για να διαπραγματευτεί την παράταση για τα ελλείμματα.
Ήδη από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών ξεκινά ένα πρώτο κύκλο τηλεφωνικών επαφών με ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,ενώ θα έχει άμεσα και απευθείας συναντήσεις με υπηρεσιακούς κοινοτικούς παράγοντες εν όψει του κρίσιμου συμβουλίου Εκοφίν,που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου.
Όσο και αν «τινάζουν ανάποδα» τα συρτάρια,από τα κρατικά ταμεία λείπουν - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους - σχεδόν 32 δισ.ευρώ!Επιπλέον οι επιτελείς της κυβέρνησης δεν βρίσκουν,όσο και αν έχουν ψάξει ως τώρα,το «μαξιλαράκι» των 9 δισ.ευρώ που υποτίθεται πως παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση – και το οποίο φυσικά αποτελεί μέρος του υπερβάλλοντος φετινού δανεισμού των 60 δισ.ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν,ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ξεκινήσει το «παζάρι» με τις Βρυξέλλες για το χρόνο εξόδου της χώρας από την επιτήρηση και τα μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων,με δημόσιο έλλειμμα γύρω στο 10% του ΑΕΠ.
Τα νούμερα αυτά δημιουργούν ανησυχία και στις Βρυξέλλες.Ωστόσο η νέα κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να μην προκαλέσει μία νέα «απογραφή»,όπως επί κυβερνήσεως ΝΔ. Αν και ίσως να τη βόλευε πολιτικά,σε εποχές κρίσης όπως αυτή που διανύουμε,μια ανάλογη εξέλιξη θα μπορούσε τινάξει στον αέρα ολόκληρη την οικονομία της χώρας.Με το σκεπτικό αυτό,η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί να διαμορφώσει μια ρεαλιστική εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας,με τη συνδρομή και την αξιοπιστία μιας ανεξάρτητης Αρχής - με πρώτη την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το όφελος είναι προφανές.Όπως άφηναν να εννοηθεί αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης, μια αποτίμηση της όλης κατάστασης που θα γίνει χωρίς τυμπανοκρουσίες και θα κρατά –κατά το δυνατόν - μακριά την Κομισιόν από ζητήματα άσκησης οικονομικής πολιτικής της χώρας,ίσως μπορέσει να βάλει ξανά τα πράγματα «σε μια σειρά»,ώστε μετά τις 100 πρώτες μέρες από τις εκλογές,να επιχειρηθεί μια «ολική επανεκκίνηση» της ελληνικής Οικονομίας,επί τη βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεων και των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού κ.Γιώργου Παπανδρέου.
Με τα δεδομένα αυτά,θα επιχειρηθεί να εισπραχθούν και οι φόροι της Νέας Δημοκρατίας, για να φανεί πώς τελικά διαμορφώνεται η κατάσταση για τα κρατικά ταμεία στα τέλη του χρόνου.
Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν άλλωστε πως ακόμα και αν δοθεί παράταση για την μείωση του ελλείμματος,οι όροι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα πρέπει να εξοικονομούνται έως και 5 δισ.ευρώ ετησίως,ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή την οποία ζητά η επιτακτικά Κομισιόν,ακόμα και από πιο ισχυρές οικονομικά χώρες (όπως η Γερμανία,η Ιταλία και η Γαλλία).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου