
«Επειδή οι δίαιτες του NCEP συχνά δεν είναι επαρκείς για άτομα με ήπια έως μέτρια υπερχοληστερολαιμία,για την επίτευξη του στόχου τους όσον αφορά την LDL χοληστερόλη, θα ήταν χρήσιμη η αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας με ένα βοηθητικό μέσο στη δίαιτα,το οποίο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό, όπως οι φυτοστερόλες»,σημειώνει ο Παρασκευάς Παπαχρήστος,διαιτολόγος - διατροφολόγος M.Sc.
«Τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άτομα που θέλουν να βελτιώσουν το λιπιδαιμικό τους προφίλ, αφού αποδεδειγμένα μειώνουν τη χοληστερίνη μέχρι και 15%,στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και τρόπου ζωής».
Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων (μαργαρίνη,γάλα,γιαούρτι και ρόφημα γιαουρτιού) προσφέρεται στον καταναλωτή η δυνατότητα επιλογής,ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις του.Η αποτελεσματικότητα των φυτικών στερολών αποδεικνύεται σε περισσότερες από 180 κλινικές έρευνες μεγάλης κλίμακας που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως.
Μάλιστα στις 21 Οκτωβρίου 2009, δημοσιεύτηκε η επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης,σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα που περιέχουν φυτικές στερόλες,που αποδεδειγμένα μειώνουν τη χοληστερίνη,μπορούν πλέον να ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Ο ισχυρισμός υγείας των φυτικών στερολών είναι ένας από τους πρώτους που πέρασε τη νέα αυστηρή διαδικασία που ξεκίνησε στην Ευρώπη για τους ισχυρισμούς περί Μείωσης Κινδύνου Ασθενειών (DRRC).Αυτή η νομοθετική διαδικασία απαιτεί από τις εταιρείες τροφίμων να υποβάλουν εκτεταμένους επιστημονικούς φακέλους για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς υγείας που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο μίας συγκεκριμένης νόσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου