Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Το οργανωμένο έγκλημα ανθεί εν καιρώ κρίσης

Σύμφωνα με έκθεση της Europol,η κατάργηση των οικονομικών συνόρων εντός αλλά και εκτός της ΕΕ,ωφελούν,εκτός από τις νόμιμες εταιρείες,και αυτές που παράγουν ναρκωτικά,κάνουν λαθρεμπόριο ανθρώπων,διακινούν πλαστό χρήμα και ασχολούνται με διάφορες άλλες δραστηριότητες που εντάσσονται στο οργανωμένο έγκλημα.
Οι νέοι παράγοντες που διευκολύνουν το οργανωμένο έγκλημα είναι η φιλελευθεροποίηση, τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια,η φθηνή εργασία στην Κίνα.Έτσι,οι επιχειρηματίες του οργανωμένου εγκλήματος συνεχίζουν να κερδίζουν μεσούσης της οικονομικής κρίσης.
Η κυριότερη από τις προβλέψεις της έκθεσης που βασίζεται σε πρόσφατα στοιχεία είναι η εμφάνιση νέων ομάδων στην δυτική Αφρική. Όπως αναφέρεται στην έκθεση,«το Μαρόκο είναι η κύρια πηγή μαριχουάνας για τις ευρωπαϊκές αγορές ενώ η διακίνηση κοκαινης μέσω κάποιων χωρών της δυτικής Αφρικής έχει δραματικά αυξηθεί».Ο λόγος που η δυτική Αφρική έχει μετατραπεί σε πέρασμα κλειδί είναι η στρατηγική θέση της ανάμεσα στις χώρες που παράγουν κοκαινη και στην Ευρώπη.
Η περιοχή του κόλπου της Γουινέας,όπου οι Νιγηριανοί «διατηρούν θέση ισχύος στο τοπίο του οργανωμένου εγκλήματος»,παίζει όλο και καθοριστικότερο ρόλο ως κέντρο όπου συγκεντρώνονται ναρκωτικά από την Νότια Αμερική με κατεύθυνση την Ευρώπη.Στο μεταξύ, η ίδια περιοχή είναι η μεγαλύτερη πηγή παράνομης διακίνησης γυναικών.
Ο τρόπος που οι ομάδες αυτές εκμεταλλεύονται την ανοιχτή οικονομία είναι ο ίδιος με αυτόν των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Η Έκθεση αναφέρει επίσης ότι μία αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι η χρήση του Δρόμου των Βαλκανίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας για την πρόσβαση στη Ρουμανία και της Μεσογείου για την πρόσβαση στα λιμάνια της Σλοβενίας,της Κροατίας και του Μαυροβουνίου. Συγκεκριμένα αναφέρει:«Η απελευθέρωση του εμπορίου στα Βαλκάνια,η γεωγραφική τους θέση σε σχέση με την Ευρώπη,και η ήδη ισχυρή παρουσία διεθνικών δικτύων οργανωμένου εγκλήματος,επισπεύδουν την αρνητική εξέλιξη».
Η έκθεση χωρίζει τις ευρωπαϊκές συμμορίες σε πέντε ‘’φατρίες’’,οι σημαντικότερες από τις οποίες βρίσκονται στη βορειοδυτική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ολλανδία και σε μικρότερη έκταση στο Βέλγιο.Το εμπορικό κέντρο του παράνομου εμπορίου είναι η Ολλανδία.Σε πολλές περιπτώσεις,σύμφωνα με την έκθεση,οι συμμορίες αποτελούνται από τα παιδιά της πρώτης γενιάς μεταναστών,που τώρα ζουν στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα,το Ντουμπάι είναι η πρώτη πηγή προμηθειών για την Ολλανδία.Το Ντουμπάι λειτουργεί ως οικονομικό και λογιστικό κέντρο όπου διενεργούνται επαφές,συμφωνίες, ξέπλυμα χρήματος κα.
Ο πυρήνας στην Νότια Ευρώπη,είναι η Ιταλία,οι ομάδες της οποίας εστιάζουν στην διακίνηση κοκαινης και κάνναβης καθώς ασχολούνται και με την παράνομη μετανάστευση, την πλαστογραφία ευρώ και τα πλαστά προϊόντα που παρασκευάζονται στην Κίνα.Συνεπώς, διευρυμένες και οργανωμένες σχέσεις έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της ιταλικής μαφίας και των Κινέζων παραγωγών.
Όμως,το πραγματικά επικίνδυνο είναι η έκρηξη παραγωγής πλαστών φαρμάκων τα οποία έρχονται από την Κίνα,το Χονγκ Κονγκ,την Ινδία,την Ταϊλάνδη και την Τουρκιά. Επίσης, η Κίνα,είναι πηγή πρώτων υλών για την παρασκευή ναρκωτικών,όπως οι αμφεταμίνες.
Ο ρόλος των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους
Η έκθεση αναφέρει ότι οι εταιρείες χαμηλού κόστους είναι δώρο για τα την διακίνηση ναρκωτικών.Η παγκόσμια εμβέλεια των εταιρειών δίνει την δυνατότητα της άμεσης παράδοσης σε τοπικές αγορές της Ευρώπης.Οι ομάδες χρησιμοποιούν το σύστημα του Transit-Point-Stacking σύμφωνα με το οποίο καθορίζουν το σχέδιο πτήσης,έτσι ώστε να αποκρύπτεται η αρχική προέλευση των δεμάτων.
Στο μεταξύ, οι συγγραφείς της έκθεσης τονίζουν ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει ωφεληθεί από την οικονομική κρίση.Με την χαμηλή κυκλοφορία χρήματος,οι καταναλωτές προτιμούν να καταναλώνουν μη αυθεντικά προϊόντα, ενώ οι εργοδότες επιθυμούν φθηνό εργατικό δυναμικό.Επίσης,αναρωτιούνται αν η κρίση θα ωθήσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερη χρήση ναρκωτικών,ενδεχόμενο πολύ ενθαρρυντικό για τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: