Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

"Εξουσία στην κοινωνία των πολιτών και όχι των κολλητών"

Με τη σφυρηλάτηση κοινωνικών συμμαχιών και τη συμμετοχή του πολίτη,ο πρωθυπουργός,Γιώργος Παπανδρέου,από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ,εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει υπόδειγμα χώρας και κράτους.
Για την αλλαγή της Ελλάδας,όπως ανέφερε,πρέπει να δημιουργηθεί νέα κοινωνική συμμαχία,όπου όλοι θα έχουν συμμετοχή και ευθύνη.
Σύντομα θα ξεκινήσει,σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς,τον «οδικό χάρτη» για όλες τις μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση,έναν επίσημο διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για τη δημιουργία μιας πλατιάς συναίνεσης και συμμαχίας.
Συμμετοχή και συνευθύνη για την πορεία του τόπου ανέφερε πως θα σηματοδοτεί η συμφωνία,με βασική της αρχή το σεβασμό του ενός προς τον άλλο και όλων απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
Υπογράμμισε πως μπορεί η κυβέρνηση να ασκεί την εξουσία, ωστόσο,το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει,να καθοδηγεί και να ελέγχει την κυβέρνηση,τονίζοντας πως οι ρόλοι του κόμματος και της κυβέρνησης πρέπει να είναι διαφορετικοί αλλά και να αλληλοσυμπληρώνονται.
«Εμείς θέλουμε να δώσουμε την εξουσία στον πολίτη και την κοινωνία των πολιτών και όχι των κολλητών»,υπογράμμισε,τονίζοντας πως αυτή υπήρξε μία από τις βασικές αιτίες που αποξένωσαν την κυβέρνηση από την κοινωνία.
Διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτρέψει να γίνει το ίδιο λάθος,ούτε να μετατραπεί το κόμμα σε μεσάζοντα και διεκπεραιωτή συναλλαγών με την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση, αλλά να παραμείνει ενεργό και δραστήριο,συμβάλλοντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης.
Η απαισιοδοξία και η δυσπιστία, τα πρώτα βασικά εμπόδια,ξεπεράστηκαν με το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.«Ήταν η πρώτη νίκη των πολιτών απέναντι στην αποσύνθεση και το τέλμα»,ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το αποτέλεσμα έδωσε την εντολή,όπως ανέφερε,να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα και να υπάρξει ριζική αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης.
Ανεξάρτητα από τις πιέσεις και τις δυσκολίες που ενδεχομένως ανακύψουν,τόνισε πως θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα των 100 ημερών που εξήγγειλε προεκλογικά.Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως ο ίδιος και η κυβέρνηση θα δώσουν τη μάχη απέναντι στη λογική που θέλει την κρίση να την πληρώνουν πάντα οι αδύναμοι σε όφελος των λίγων και ισχυρών.
Σε πρωτοφανή κατάσταση,όπως ανέφερε,βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά και απαιτείται το συμμάζεμα,τονίζοντας πως θα «βάλουμε τέρμα» σε πελατειακές πρακτικές,όπως οι σπατάλες και η απουσία ελέγχου,που οδήγησαν στο τεράστιο έλλειμμα.
Ως σκληρή χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση,αλλά με το αξιόπιστο και οραματικό πρόγραμμα της κυβέρνησης,θα επιτευχθεί το να καταστεί εκ νέου αξιόπιστη η χώρα.
Αναφέρθηκε στην προώθηση της αλλαγής του τοπίου της πολιτικής και των θεσμών της χώρας,όπως και των σχέσεων κράτους και πολίτη,προκειμένου να βιώσουν οι Έλληνες μια δημοκρατία με ουσία και ποιότητα την οποία θα αντιλαμβάνονται καθημερινά.
Ως παραδείγματα περιορισμού της κρατικής σπατάλης,ανέφερε τη μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων και τον περιορισμό του αριθμού των αστυνομικών για τα πολιτικά πρόσωπα,τονίζοντας πως ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου αυτός ο αριθμός μειώθηκε κατά 50%.
Αναφερόμενος στα stage,υπογράμμισε πως θα χρησιμοποιούνται στην αγορά εργασίας ως μέθοδοι μαθητείας και όχι ως εμπόριο ψυχών για την εξασφάλιση πολιτικής πελατείας, εξαγγέλλοντας την υιοθέτηση των αρχών της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών για τις προσλήψεις στο δημόσιο.
Ευχαρίστησε τον απερχόμενο γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου,Γιάννη Ραγκούση,και ανακοίνωσε την πρότασή του για τον νέο γραμματέα,και τα μέλη του ΠολιτικούΣυμβουλίου,στο οποίο δεν θα μετέχει κανένα μέλος της κυβέρνησης. Ειδικότερα,για τη θέση του Γραμματέα πρότεινε τον Σωκράτη Ξυνίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: