Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Αυξήθηκαν οι δωρητές, μειώθηκαν οι μεταμοσχεύσεις

Σε απώλεια οργάνων οδηγεί η προβληματική λειτουργία του συστήματος μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.
Ο αριθμός των πολιτών που απέκτησαν κάρτα δωρητή οργάνων, σημείωσε αύξηση κατά 53% το πρώτο εννεάμηνο του 2009,σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2008.Εως το τέλος Σεπτεμβρίου, 3.096 άτομα απέκτησαν την κάρτα, ενώ πέρυσι και πρόπερσι οι δωρητές ήταν 1.745 και 1.721 αντίστοιχα.Η αισιόδοξη αυτή εξέλιξη δεν έχει,όμως,το ανάλογο αποτέλεσμα στις μεταμοσχεύσεις, οι οποίες σημείωσαν μείωση.Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) εκτιμούν ότι η μείωση δεν οφείλεται σε άρνηση των πολιτών, αλλά σε οργανωτικούς κυρίως λόγους που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν ότι από την αρχή του έτους, 60 δότες οργάνων έχουν χαρίσει ζωή σε 131 μεταμοσχευθέντες ασθενείς,όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 195 μεταμοσχεύσεις από 73 δότες.
Από τις φετινές,οι 96 αφορούν μεταμόσχευση νεφρών από πτωματικό δότη (138 πέρυσι), οι 28 ήπατος (41 πέρυσι),τέσσερις καρδιάς (13) δύο πνευμόνων (3) και μία διπλή νεφρού και παγκρέατος (2 όλη τη χρονιά).
Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού τονίζουν ότι οι γιατροί των εντατικών μονάδων επιτελούν δύσκολο έργο.Για να γίνει πιο λειτουργικό,αναβαθμίστηκε το σύστημα καταγραφής των δωρητών οργάνων,δημιουργώντας ένα αρχείο δυνητικών δοτών Ανανεώθηκε,επίσης,η κάρτα δωρητή οργάνων,η οποία έχει τη μορφή πλαστικής κάρτας και εκδίδεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο πρόεδρος του ΕΟΜ κ.Αλκιβιάδης Κωστάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ελαφρά κάμψη των μεταμοσχεύσεων,επισημαίνοντας ότι απαιτείται προσοχή σε όλους τους κρίκους της μεταμοσχευτικής αλυσίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: