Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ρύθμιση χρεών, λίστα φαρμάκων

Στην άμεση ρύθμιση των χρεών του ΕΣΥ - τα οποία ξεπερνούν σήμερα τα 6,2 δισ.- θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας,δημιουργώντας ειδική επιτροπή στελεχών από τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας η οποία θα αναθεωρήσει το σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ,το οποίο θα βασίζεται στην αποκέντρωση και την ηλεκτρονική οργάνωση,Οπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ρυθμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του ΕΣΥ,με τη δημιουργία ενός συστήματος προμηθειών,το οποίο θα είναι αποκεντρωμένο, αλλά θα έχει και ηλεκτρονική διακυβέρνηση με ηλεκτρονικές προμήθειες,θα έχει κωδικοποιήσεις στα είδη, προδιαγραφές και μια σειρά από άλλες δράσεις που είναι υπό μελέτη.
Ταυτόχρονα, δημιουργείται ειδική επιτροπή στελεχών από τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας η οποία θα αναθεωρήσει το σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ,το οποίο θα βασίζεται στην αποκέντρωση και την ηλεκτρονική οργάνωση, ενώ θα περιλαμβάνει και διατάξεις άμεσα εφαρμοστέες.Επίσης,ανακοινώθηκε πως τα χρέη του ΕΣΥ θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του κράτους.
«Η εικόνα στον χώρο της Υγείας είναι μαύρη και αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης»,υποστήριξε η υπουργός,ενώ τόσο η ίδια όσο και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που συναντούν κατά την αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά,τη διαχείριση και το ανθρώπινο δυναμικό.
Παράλληλα, αναμένονται ανακατατάξεις στις διοικήσεις τόσο των υγειονομικών +περιφερειών όσο και των νοσοκομείων.Οπως αναφέρθηκε,οι νέες διοικήσεις θα επιλεγούν μέσω ανοιχτής διαδικασίας.Ηδη έχουν «παγώσει» όλες οι επιτροπές στην κεντρική υπηρεσία και όλους τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας.
Μεταξύ άλλων,η υπουργός Υγείας επισήμανε πως «τα μέτρα κατά του καπνίσματος ήταν ένα πουκάμισο αδειανό,καθώς τα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν φαίνονται καθόλου ικανοποιητικά».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται σε αναθεώρηση των μέτρων, προς το αυστηρότερο,ενώ η υπουργός δεν απέκλεισε ακόμη και την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους,στο προσεχές μέλλον.Μεταξύ άλλων,τόνισε πως σήμερα τα μέτρα δεν εφαρμόζονται σωστά,καθώς δεν γίνονται έλεγχοι και δεν επιβάλλονται κυρώσεις.
Περισσότερες λεπτομέρειες δεσμεύτηκε να δώσει η υπουργός τις επόμενες μέρες,όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο απολογισμός των τριών μηνών εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.
Τέλος, μεγάλη προτεραιότητα αποτελεί για το υπουργείο Υγείας ο χώρος του φαρμάκου. Οπως ανέφερε η υπουργός,«έχουμε συνεργασία και με το υπουργείο Εργασίας,θα έχουμε και μια συνάντηση με τον υπουργό,τον κ.Λοβέρδο,όσον αφορά το θέμα των Ταμείων.Αλλά, και με το υπουργείο Οικονομίας και την κ.Κατσέλη καθώς είναι ένα θέμα που αφορά και τα τρία υπουργεία,για να δούμε πώς θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να καθιερώσουμε λίστα φαρμάκων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές». *

Δεν υπάρχουν σχόλια: