Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ο Σ.Ξυνίδης,νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ


Ο βουλευτής Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης εξελέγη νέος γραμματέας του κόμματος από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ,το οποίο συνεδρίασε σήμερα,Παρασκευή.Ο κ.Ξυνίδης έλαβε συνολικά 181 ψήφους σε σύνολο 370 ψηφισάντων.Ο αυτοπροταθείς Γιώργος Παναγιωτακόπουλος πήρε 125 ψήφους,ενώ υπήρξαν και 64 λευκά.
Μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εκλέχτηκαν οι:

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΙΧΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΣΚΟΥΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΗΣ
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΟΘΩΝΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΧΑΛΑΤΣΗ ΕΦΗ
ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
ΚΙΣΚΗΡΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

«Η εξουσία στην κοινωνία των πολιτών και όχι των κολλητών»

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου κατά την οποία εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει υπόδειγμα χώρας και κράτους.
«Η νίκη του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί την μεγάλη κοινή μας ευθύνη να αλλάξουμε τον τόπο προς όφελος του πολίτη και του δημόσιου συμφέροντος»,σημείωσε και πρόσθεσε ότι «στις 4 Οκτωβρίου η Ελλάδα πέρασε το πρώτο και κρίσιμο εμπόδιο: Της απαισιοδοξίας και της δυσπιστίας»,ενώ χαρακτήρισε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ ως «πρώτη νίκη των πολιτών απέναντι στην αποσύνθεση και το τέλμα.Στην αδράνεια και το συμβιβασμό».

«Οδικός χάρτης»

Aνακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα,με τους συναρμόδιους υπουργούς,τον "οδικό χάρτη" για όλες τις μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση,έναν επίσημο διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για τη δημιουργία μιας πλατιάς συναίνεσης και συμμαχίας.
Η συμφωνία που θα επιτευχθεί,τόνισε ο κ.Παπανδρέου, δεν σημαίνει ανοχή,αλλά αντιθέτως σημαίνει συμμετοχή και συνευθύνη για την πορεία του τόπου.Βασική αρχής της συμμαχίας,πρόσθεσε,θα είναι ο σεβασμός του καθενός προς τον άλλο και όλων απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
Ειδική μνεία έκανε ο Γ.Παπανδρέου στον ρόλο του κόμματος εφεξής και σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης από το Κίνημα.Αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί μεν την εξουσία,όμως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει,να καθοδηγεί και να ελέγχει την κυβέρνηση.
Οι ρόλοι κόμματος και κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετικοί,αλλά,όμως,είναι και ρόλοι που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.
Αναγνώρισε ότι στο παρελθόν οι σχέσεις αυτές δεν ήταν οι σωστές και ότι ήταν λάθος ο παραμερισμός του κόμματος όταν και πάλι ασκούσε κυβερνητική εξουσία,όταν αφέθηκε να είναι ανενεργό ή ακόμα και υποχείριο του κρατισμού και της εξουσιολαγνείας.
Εμείς,τόνισε,θέλουμε να δώσουμε την εξουσία στον πολίτη και την κοινωνία των πολιτών και όχι των κολλητών.Και πρόσθεσε ότι αυτή ήταν μία από τις βασικές αιτίες που αποξένωσαν την κυβέρνηση από την κοινωνία.
Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει πάλι το ίδιο λάθος ούτε να μετατραπεί το κόμμα σε μεσάζοντα και διεκπεραιωτή συναλλαγών με την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση.
Το Κίνημα,υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου,θα παραμείνει πιο ενεργό και πιο δραστήριο, ένα εργαστήριο παραγωγής δημοκρατίας και συμμετοχής, ένα κόμμα ανοιχτό,μαζικό και καινοτόμο, που γίνεται αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Μεταρρυθμίσεις

Ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, όπως η αυτοδιοικητική και η αλλαγή του εκλογικού νόμου και τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο να υποστηρίξει αυτές τις θεμελιώδεις,όπως τις χαρακτήρισε αλλαγές.
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου,τόνισε ότι ξεπεράστηκε το πρώτο βασικό εμπόδιο που ήταν η απαισιοδοξία και η δυσπιστία.Και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι ήταν η πρώτη και μεγαλύτερη κατάκτησή μας ως Ελληνες.Ηταν,τόνισε,η πρώτη νίκη των πολιτών απέναντι στην αποσύνθεση και το τέλμα.
Ο λαός,τόνισε ο κ.Παπανδρέου, δεν μας έδωσε εντολή να διαχειριστούμε απλά την εξουσία,ή να αλλάξουμε μόνο τα πρόσωπα,αλλά ζήτησε να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα και να υπάρξει ριζική αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης.

Εφαρμογή του προγράμματος των 100 ημερών

Ο κ.Παπανδρέου διακήρυξε την απόφασή του για την εφαρμογή του προγράμματος των εκατό ημερών που είχε εξαγγείλει προεκλογικά,ανεξάρτητα,όπως είπε,από πιέσεις και από όποιες δυσκολίες υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Και υπενθύμισε ότι ζούμε σε μια Ευρώπη και σε ένα διεθνές οικονομικό σύστημα,όπου κυριαρχούν ακόμα νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις.Διαβεβαίωσε,επίσης,ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα δώσουν τη μάχη απέναντι στη λογική που θέλει την κρίση να την πληρώνουν πάντα οι αδύναμοι σε όφελος των λίγων και ισχυρών.
Τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων ήταν μια στοιχειώδης υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης.Ωστόσο,όπως πρόσθεσε,η προσπάθεια αυτή θα είναι χωρίς αντίκρυσμα,αν δεν συνοδευτεί από συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών,τα οποία,όπως υπογράμμισε,βρίσκονται σε πρωτοφανή κατάσταση.
Το συμμάζεμα ξεκίνησε,πρόσθεσε,όχι γιατί δεχόμαστε πιέσεις αλλά γιατί αυτό επιβάλλει ο σεβασμός προς τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Ανέφερε,επίσης,ότι το τεράστιο έλλειμμα που άφησε πίσω η προηγούμενη κυβένρηση δεν είναι ανεξήγητο:Η εκτίναξή του,πρόσθεσε,προήλθε από τις πελατειακές πρακτικές διακυβέρνησης, τις σπατάλες,την απουσία ελέγχου,τη διαφάνεια.Σε αυτές τις λογικές βάζουμε τέρμα,τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διαφάνεια

Πρώτη δουλειά,ανέφερε ο κ.Παπανδρέου,είναι να καθιερώσουμε τη διαφάνεια παντού. Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι σκληρή,αλλά,όπως τόνισε,το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι αξιόπιστο και οραματικό και υπάρχει η βούληση για να κερδηθεί και πάλι η αξιοπιστία της χώρας.
Επίσης,όπως τόνισε ο πρωθυπουργός,αλλάζει πλήρως το τοπίο της πολιτικής και των θεσμών της χώρας,όπως και οι σχέσεις κράτους και πολίτη,για να βιώσουν οι Ελληνες μια δημοκρατία με ουσία και ποιότητα την οποία θα αντιλαμβάνονται καθημερινά.
Ακόμη αναφέρθηκε στην προσπάθεια για τη διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής,την οποία έθεσε ως προτεραιότητα, γιατί,όπως τόνισε,μόνο ένα πραγματικά αυτόνομο πολιτικό σύστημα μπορεί να θέτει το συμφέρον των πολλών πάνω από ιδιοτέλειες λίγων. Μονο μια ανεξάρτητη πολιτική εξουσία,τόνισε,μπορεί να θέτει κάθε φορά το κοινό,το δημόσιο,πάνω από την πελατειακή σκοπιμοτητα.

Ο ρόλος του κράτους

Στάθηκε επίσης στο ρόλο του κράτους και στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων και τον περιορισμό του αριθμού των αστυνομικών για τα πολιτικά πρόσωπα.Και ήδη,όπως είπε, στο Μέγαρο Μαξίμου αυτός ο αριθμός μειώθηκε κατά 50%.
Επίσης αναφέρθηκε στα stage τα οποία, όπως είπε,θα χρησιμοποιούνται στην αγορά εργασίας ως μέθοδοι μαθητείας και όχι ως εμπόριο ψυχών για την εξασφάλιση πολιτικής πελατείας.
Και εξήγγειλε ότι οι αρχές της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών θα γίνουν πράξη και η αρχή θα γίνει από όλες ανεξαιρέτως τις προσλήψεις στο δημόσιο.
Ο Γ.Α.Παπανδρέου ευχαρίστησε τον απερχόμενο γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννη Ραγκούση και ανακοίνωσε την πρότασή του για τον νέο γραμματέα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου,στο οποίο δεν θα μετέχει κανένα μέλος της κυβέρνησης.
Η σύνδεση μεταξύ κυβέρνησης και Κινήματος, όπως είπε,θα διασφαλιστεί με την σταθερή επικοινωνία μέσω της συμμετοχής των μελών της κυβέρνησης στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου.

Βιογραφικό Σωκράτη Ξυνίδη

Γεννήθηκε στη Ξάνθη στις 14-6-1963. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.Δικηγόρος διορισμένος στο Πρωτοδικείο Ξάνθης από το έτος 1990, μέλος της Δικηγορικής Εταιρείας,“Α.ΞΥΝΙΔΗΣ-Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ-Ε.ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ”,με έτος ίδρυσης 1989.
Μέλος του ΠΑΣΟΚ από την Γιορτή Νεολαίας τον Ιούνιο του 1978.Συνδικαλιστής της ΠΑΜΚ και της ΠΑΣΠ.Μέλος του Δ.Σ.του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ.. Γραμματέας Σπουδάζουσας Κομοτηνής.Γραμματέας Τομεακού Γραφείου Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ 1994-1996.Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης 2005-2008.
Υποψήφιος σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις Εθνικές Εκλογές του 2007.Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης στις Εθνικές Εκλογές του 2009,με 9.560 ψήφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: