Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Κατάθλιψη στον πατέρα,υπερβολικό κλάμα στο παιδί

Μπορεί η ψυχική κατάσταση του πατέρα να ευθύνεται για το υπερβολικό κλάμα του μωρού;Ναι, απαντούν Ολλανδοί ερευνητές,οι οποίοι επιχείρησαν να μελετήσουν τον ρόλο που διαδραματίζουν τα συναισθήματα του πατέρα στην συμπεριφορά του παιδιού.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη στην μητέρα σχετίζεται με το υπερβολικό κλάμα και τους κολικούς,ένα κοινό πρόβλημα της βρεφικής ηλικίας.Ωστόσο, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουν οι επιστήμονες για την επίδραση που έχουν στο βρέφος τα συναισθήματα και η συμπεριφορά του πατέρα.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ανέλυσαν τα δεδομένα που αφορούσαν την ψυχική κατάσταση των γονέων 4.426 βρεφών ηλικίας δυο μηνών. Ως υπερβολικό κλάμα ορίστηκε το κλάμα που διαρκούσε περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα και τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδα.

Μόλις το 2.5% των νηπίων που συμμετείχαν στην μελέτη πληρούσε τα κριτήρια για το υπερβολικό κλάμα. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γονείς αυτών των βρεφών είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από κατάθλιψη.Ειδικότερα για τους πατέρες, βρήκαν ότι όσοι εμφάνιζαν συμπτώματα της ψυχικής νόσου είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν παιδί που κλαίει υπερβολικά.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να μην αποδοθούν στην συνύπαρξη καταθλιπτικών συμπτωμάτων του πατέρα και της μητέρας,ο ρόλος της οποίας είναι γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπερβολικό κλάμα στα βρέφη. Θα μπορούσαν όμως να σχετίζονται με γενετικούς παράγοντες ή με παράγοντες όπως το συζυγικό,οικογενειακό ή οικονομικό άγχος» αναφέρει η η επικεφαλής της μελέτης Dr.Mijke P.van de Berg, ψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την ψυχική κατάσταση του πατέρα, μετά από εκείνη της μητέρας.Η πατρική συμπεριφορά παίζει σημαντικό ρόλο κι επομένως πρέπει να της δώσουμε προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» δηλώνει η Dr.Mijke P.van de Berg.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης,ο καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Miami Miller Dr.Jon Shaw δηλώνει:«Η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία που έχει η συμπεριφορά του πατέρα.Η κατάθλιψη του πατέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για να γεννηθεί παιδί που θα κλαίει υπερβολικά στην ηλικία των 2 μηνών.
Αυτό ενδεχομένως σχετίζεται με την επίδραση που έχει η πατρική συμπεριφορά στο οικογενειακό περιβάλλον,με την γονική σχέση ή και με αυτό που επισημαίνουν οι ερευνητές,δηλαδή με γενετικούς παράγοντες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Δεν υπάρχουν σχόλια: