Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Ορισμένοι την ονομάζουν «βοήθεια να αυτοκτονήσει κανείς»,άλλοι «βοήθεια να πεθάνει»,άλλοι «θάνατο ελεημοσύνης» και άλλοι «θάνατο με αξιοπρέπεια».

Η πιστοποίηση της γνησιότητας των φαρμάκων αποτελεί μια ουσιώδη και συμφέρουσα λύση ενάντια στην εμπορία πλαστών φαρμάκων.Αυτό αποδεικνύει μια ανεξάρτητη έρευνα,που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο Φαρμακευτικής Φροντίδας και Φαρμακοοικονομίας στην πόλη Leuven του Βελγίου.
Οι διαστάσεις που έχει λάβει το εμπόριο πλαστών φαρμάκων στην Ευρώπη είναι ανησυχητικές. Τα πλαστά φάρμακα αντιπροσωπεύουν την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία κατασχέσεων στα τελωνεία σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές.
Τα μεγέθη δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 57% στον αριθμό των εξακριβωμένων περιπτώσεων παραποιημένων σκευασμάτων.Αν δεν εντοπιστούν,τα πλαστά φάρμακα θα μπορούσαν να αποβούν επιζήμια ή ακόμη και μοιραία για τη ζωή των καταναλωτών.
Η μελέτη,η οποία επιχορηγήθηκε από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών πιστοποίησης για τη γνησιότητα των φαρμακευτικών προϊόντων Aegate, καταδεικνύει ότι μια χώρα που υιοθετεί ένα σύστημα πιστοποίησης της γνησιότητας των φαρμάκων κάνει ένα σημαντικό βήμα στη μάχη για την προστασία των καταναλωτών από πλαστά φάρμακα.
Το σύστημα πιστοποίησης της Aegate,που είναι πλήρως λειτουργικό στο Βέλγιο και στην Ελλάδα και επί του παρόντος εγκαθίσταται στην Ιταλία,ελέγχθηκε διεξοδικά στα πλαίσια της αξιολόγησης και αποδείχθηκε 100% αξιόπιστο για τον εντοπισμό αυθεντικών, ανακληθέντων,ληγμένων και ύποπτων φαρμάκων τη στιγμή της εκτέλεσης της συνταγής.
Επίσης χρησιμοποιώντας μοντέλα δεδομένων βασισμένα σε μια υποθετική, τυπική, ευρωπαϊκή χώρα με 10.000 φαρμακοποιούς,η έρευνα δείχνει ότι η πιστοποίηση της γνησιότητας των φαρμάκων καθίσταται ανέξοδη σε περίπτωση που ο φαρμακοποιός αναγνωρίζει μόνο ένα μικρό αριθμό προϊόντων -- λιγότερο από το 0,5% ετησίως - ως ακατάλληλα προς χορήγηση μέσω ενός συστήματος πιστοποίησης.
Σύμφωνα με αυτή τη μοντελοποίηση,οι επαγγελματίες υγείας έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν το κόστος της υλοποίησης μέσω των αποταμιεύσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία,με καθαρά κέρδη που ανέρχονται μέχρι τα 28 εκ.ευρώ σε διάστημα πέντε ετών.
Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πιστοποίησης για τη γνησιότητα των φαρμακευτικών προϊόντων Aegate,διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα πιστοποίησης,το οποίο ανοίγει έναν άμεσο,διαδικτυακό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ φαρμακοποιών,φαρμακευτικών εταιρειών, επαγγελματικών ενώσεων και ρυθμιστικών φορέων.
Ο δίαυλος αυτός παρέχει σχετικές πληροφορίες ασφαλείας,προειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις σε πραγματικό χρόνο,δηλαδή τη στιγμή της χορήγησης ενός φαρμάκου.Η Aegate διαθέτει γραφεία στο Βέλγιο,στην Ελλάδα και στην Ιταλία και σκοπεύει να εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη.Ο κύριος μέτοχος της Aegate είναι η Ipex Capital,μια ανεξάρτητη εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο,η οποία προήλθε από την PA Consulting το 2008.
Η ανεξάρτητη ανάλυση αγοράς "The reliability and impact of drug authentication at the point of dispensing" (Η αξιοπιστία και ο αντίκτυπος της πιστοποίησης της γνησιότητας φαρμάκων τη στιγμή της χορήγησής τους) έγινε από τον Καθηγητή Dr. Steven Simoens, από το Ερευνητικό Κέντρο Φαρμακευτικής Φροντίδας και Φαρμακοοικονομίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Leuven,στο Βέλγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: