Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Η χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή καταστρέφει τις αρτηρίες

Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες ενδεχομένως θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία.Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess σε ποντίκια δείχνει ότι το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο συμβάλλει στην εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση),αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αφορμή για αυτή τη μελέτη ήταν οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ατόμων που ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή και είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Οι ερευνητές από το τμήμα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, επιχείρησαν να μελετήσουν την επίδραση που έχει στο καρδιαγγειακό σύστημα η δίαιτα που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης,οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε τρεις διαφορετικές ομάδες ανάλογα με το τί έτρωγαν.Στην πρώτη ομάδα,τα πειραματόζωα τρέφονταν με την καθιερωμένη διατροφή των ποντικιών,στη δεύτερη ομάδα με την δυτικού τύπου διατροφή (υψηλή πρόσληψη λιπαρών) και στην τρίτη ομάδα με την διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες.
Μετά από 12 εβδομάδες,τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν πάρει λιγότερο βάρος,ωστόσο είχαν αναπτύξει 15% περισσότερη αθηροσκλήρυνση από ό,τι εκείνα που τρέφονταν βάσει τη διατροφής των ποντικιών. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα πειραματόζωα που ακολουθούσαν τη δυτικού τύπου διατροφή ήταν 9%.
«Η μελέτη που κάναμε δείχνει ότι τουλάχιστον στα ποντίκια, αυτού του είδους η διατροφή μπορεί να είναι επιζήμια για το καρδιαγγειακό σύστημα.Φαίνεται ότι η ισορροπημένη διατροφή που συνδυάζεται με την τακτική άσκηση αποτελεί την καλύτερη λύση για τους περισσότερους ανθρώπους»,αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Anthony Rosenzweig.

Δεν υπάρχουν σχόλια: