Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Βρήκαν...τα θεϊκά αδέλφια

Δύο υπέροχα κεφάλια κολοσσικών αγαλμάτων, μοναδικής τέχνης, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της Ισμήνης Τριάντη στο Ακτιο Πρεβέζης.Τα ωραιότερα που έχει ανακαλύψει στη σαραντάχρονη,δόκιμη καριέρα της.Είναι μια σημαντική ανταμοιβή για την αρχαιολόγο που ειδικεύεται στα αρχαία γλυπτά.
Η φωνή της τρέμει από τη συγκίνηση καθώς μιλά και ο ενθουσιασμός της φτάνει στα ύψη καθώς αποδίδει τα κεφάλια στα δύο θεϊκά αδέλφια,τον Απόλλωνα και την Αρτεμη.
Η καθηγήτρια και πρώην έφορος αρχαιοτήτων έχει ταυτίσει και ανασκάπτει τον ναό του Απόλλωνα στο Ακτιο.Ο ναός είχε οικοδομηθεί ίσως και από τον 7ο αιώνα π.Χ.,ενώ η τελευταία φάση του είναι πιθανότατα σύγχρονη με την ίδρυση της Νικόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου, (29-27 π.Χ.).Ενα μνημείο που χτίστηκε σε ανάμνηση της νίκης κατά τη ναυμαχία στο Ακτιο ανάμεσα στον Οκταβιανό Αύγουστο και στον Αντώνιο με την Κλεοπάτρα.Σύμφωνα με αρχαίες πηγές,ο Οκταβιανός Αύγουστος μεγέθυνε μετά τη νίκη του στο Ακτιο τον υπάρχοντα ναό του Απόλλωνα ή οικοδόμησε έναν μεγαλύτερο.Το μνημείο είχε ήδη εντοπιστεί από το 1867 και εν μέρει είχε ανασκαφεί από τον Γάλλο πρόξενο στα Ιωάννινα Νοέλ Σαμπουαζό.Μάλιστα,δύο Κούροι από αυτή την ανασκαφή είναι στο Λούβρο.Η θέση ήταν γνωστή,αλλά με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη της βλάστησης το κτίριο δεν φαινόταν.Ωστόσο,σύμφωνα με την κ.Τριάντη,«το επάνω μέρος ενός τοίχου,σκεπασμένου με πυκνή βλάστηση, οδήγησε στον εντοπισμό και άρχισε η έρευνα».Ηδη ο Γάλλος πρόξενος ανέφερε πως στο εσωτερικό του σηκού υπήρχε τετράπλευρο βάθρο,πέριξ του οποίου βρέθηκε θραύσμα κολοσσικού αγάλματος.
Σε αυτό ίσως ανήκε ένα από τα δύο κεφάλια που εντόπισε η κ.Τριάντη.Αναλογούν σε αγάλματα ύψους 3,50 μέτρων (αναλογικά η κεντρική μορφή στα αετώματα της Αρχαίας Ολυμπίας είχε ύψος 3,30μ.).Είναι ακέραια και είχαν κατασκευαστεί από μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητας.
Η ανασκαφή δυστυχώς τελειώνει αύριο,καθώς τα χρήματα από τη χορηγία της τοπικής νομαρχίας,τα οποία πρόθυμα διέθεσε ο νομάρχης Ευθύμιος Σώκος,τελειώνουν.
Οσο και αν εργάζονται από τις έξι το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα,δεν προλαβαίνουν.Αν το υπουργείο Πολιτισμού έσπευδε,δίνοντας κάποια κονδύλια ακόμη,η ανασκαφή θα μπορούσε να παραταθεί για δύο εβδομάδες-τόσο θεωρεί η κ. ριάντη πως απαιτείται.Υπάρχει ελπίς;
Ο ναός του Απόλλωνα
Το ιερό ιδρύθηκε από την πόλη Ανακτόριον,που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Αμβρακικού Κόλπου,κοντά στο σημερινό χωριό Αγιος Πέτρος,που απέχει περί τα 7 χλμ.(40 στάδια,κατά τον Στράβωνα).
Ανεγέρθηκε εκεί στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου,ίσως για να ελέγχει τη ναυσιπλοϊα. Και πρέπει να ήταν σημαντικό για να αφιερωθούν σε αυτό δύο φυσικού μεγέθους αγάλματα Κούρων ναξιακού εργαστηρίου,που σημαίνει ότι παραγγέλθηκαν από κάποιον πλούσιο.Από τον αρχαϊκό ναό έχουν βρεθεί θραύσματα γείσων,που σώζουν χρώματα,καθώς και ένας κίονας ύψους 3 μ. με 24 ραβδώσεις,που χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις φάσεις του ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: