Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

7 τρόποι σκέψης και συμπεριφοράς που σας κάνουν κακό

Η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη ζωή του.Η ιδιοσυγκρασία μπορεί να έχει επιδράσεις ακόμη και στη σωματική υγεία του.
«Το γεγονός ότι η συμπεριφορά ή η προσωπικότητα αποτελούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία,είναι κάτι που έχει διαπιστωθεί εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για το βαθμό επιρροής τους»,σημειώνει ο Stephen Boyle από το Duke University Medical Center στη Βόρεια Καρολίνα.Από τον κυνικό τρόπο σκέψης μέχρι την έλλειψη αυτοελέγχου και την τάση για κατάθλιψη,οι ψυχικοί παράγοντες συνδέονται τελικά με τη σωματική υγεία.
1-Κυνισμός
Οι κυνικοί,οι άνθρωποι δηλαδή που έχουν την τάση να είναι καχύποπτοι και δύσπιστοι με τους άλλους,ουσιαστικά έχουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα, που οι επιστήμονες αναφέρουν ως εχθρότητα,και θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια.«Δεν πρόκειται απαραίτητα για θερμοκέφαλα άτομα,αλλά για ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να διαβάζουν στη συμπεριφορά των άλλων κάποια εχθρική δύναμη»,αναφέρει ο Stephen Boyle.
Σε μια μελέτη,στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 βετεράνοι του Βιετνάμ,που ήταν υγιείς κατά την έναρξη της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν μεγαλύτερη εχθρότητα είχαν περίπου 25% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εχθρικά άτομα ίσως έχουν περισσότερο άγχος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αύξηση μιας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος,που ονομάζεται C3 και έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες,συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.Στην πραγματικότητα,οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη βαθμολογία εχθρότητας παρουσίασαν αύξηση σε αυτές τις πρωτεΐνες, ενώ όσοι δεν είχαν εχθρική διάθεση,δεν παρουσίασαν τέτοια αύξηση.
2-Αίσθηση ότι δεν έχετε σκοπό
Αν έχετε την αίσθηση ότι δεν έχετε κάποιο σκοπό,η ζωή σας μοιάζει να μην έχει νόημα. Μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.200 ηλικιωμένοι,που δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης,διαπίστωσε ότι εκείνοι,που δήλωσαν ότι είχαν κάποιον υψηλό στόχο στη ζωή τους,είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης,η οποία διήρκεσε πέντε έτη.
"Τα άτομα με υψηλούς στόχους βρίσκουν νόημα στα γεγονότα της ζωής τους και συνήθως συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θεωρούν σημαντικές»,αναφέρει η ερευνήτρια PatriciaBoyle από το Κέντρο της νόσου του Αλτσχάιμερ στο Σικάγο.
Κάποιες άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που θέτουν στόχους μπορούν να έχουν διαφορετικά επίπεδα ορμονών του στρες και πιο γερή καρδιά και ανοσοποιητικό σύστημα, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτοί οι βιολογικοί μηχανισμοί.
Και βέβαια ισχύει και το αντίθετο:«Τα ευρήματα από τη μελέτη μας αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που δε θέτουν πλέον στόχους και δεν εργάζονται για την επίτευξη των στόχων τους ή δεν απολαμβάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας»,τονίζει ο Stephen Boyle.
3-Νευρωτική συμπεριφορά
Οι άνθρωποι που είναι νευρωτικοί,δηλαδή έχουν την τάση να ανησυχούν και να αγωνιούν συνεχώς και σε υπερβολικό βαθμό,πεθαίνουν νωρίτερα από τους υπόλοιπους.Πρόσφατη μελέτη, στην οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.800 άτομα για μια περίοδο 30 χρόνων, έδειξε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι νευρωτικοί είναι πολύ πιθανό να καπνίζουν.
«Ίσως με ένα τσιγάρο αντιμετωπίζουν πιο εύκολα το άγχος»,δηλώνει ο ερευνητής DanielMroczek από το Πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιάνα,προσθέτοντας όμως ότι μια τέτοια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση μάλλον δεν αξίζει τον κόπο,αν έχει τη δύναμη να σας σκοτώσει.
4-Έλλειψη αυτοελέγχου
Αργήσατε στο ραντεβού σας; Δεν μπορείτε να κρατήσετε το γραφείο σας οργανωμένο;Δεν έχετε αυτοέλεγχο;Αυτά τα φαινομενικά «αθώα» ελαττώματα θα μπορούσαν να κάνουν κακό στην υγεία σας.
Περισσότερες από 20 μελέτες αποκάλυψαν ότι όσοι είναι ευσυνείδητοι, οργανωμένοι και διαθέτουν αυτοπειθαρχία,ζουν από 2 έως 4 χρόνια περισσότερο από τους παρορμητικούς και τους ανοργάνωτους.
Ο ερευνητής Howard S.Friedman από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξηγεί ότι η μακροζωία μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στο γεγονός ότι τα ευσυνείδητα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν ή να πίνουν υπερβολικά και περισσότερο πιθανό να ζήσουν μια πιο σταθερή και λιγότερο αγχωτική ζωή.
5-Άγχος και αγωνία
Ο πανικός μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τα νεύρα σας.Σε σύγκριση με το εξαιρετικά ανυπόμονα και αγχώδη άτομα,όσοι έχουν μια πιο ώριμη και κοινωνική συμπεριφορά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια και άλλες ασθένειες.Αυτό προκύπτει από μελέτη διάρκειας 5 ετών,που έγινε σε περισσότερους από 500 ηλικιωμένους.Σύμφωνα με την έρευνα ο κίνδυνος άνοιας ήταν 50% χαμηλότερος για τους συμμετέχοντες που ήταν ήρεμοι σε σύγκριση με εκείνους που ήταν επιρρεπείς στην ανησυχία και την αγωνία.
6-Μελαγχολία και κατάπτωση
Το να είναι κάνεις καταθλιπτικός δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο την κοινωνική του ζωή αλλά και τη σωματική του υγεία.
Μελέτη,που έγινε σε περισσότερους από 180 ασθενείς που έπασχαν από περιφερική αρτηριακή νόσο (συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες),έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με τη λεγόμενη τύπου D προσωπικότητα,είχαν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από τους άλλους ανθρώπους.Τα άτομα με τύπο D έχουν την τάση να αναπτύσσουν αρνητικά συναισθήματα και επιπλέον να κρατάνε μέσα τους αυτά τα συναισθήματα.
7-Στρες
Ό,τι τύπος κι αν είστε, μην αφήσετε αυτή τη λίστα να σας ανησυχήσει!Η έρευνα δείχνει ότι η παρατεταμένη πίεση μπορεί να είναι θανατηφόρα ενώ ειδικά το στρες στο χώρο εργασίας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου,ιού της γρίπης, μεταβολικού συνδρόμου και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Μελέτη,που έγινε σε 700 Ισραηλινούς εργαζόμενους,διαπίστωσε ότι εκείνοι που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν το εργασιακό στρες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
Ακόμη και η προαγωγή στην εργασία μπορεί να ενισχύσει το εισόδημά σας,όμως την ίδια στιγμή θα σας αγχώσει.Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν πρόσφατα ότι όταν οι άνθρωποι πετυχαίνουν την πολυπόθητη προαγωγή,υφίστανται κατά μέσο όρο περίπου 10% περισσότερη πνευματική ένταση και επιπλέον είναι λιγότερο πιθανό να βρουν χρόνο για να πάνε στο γιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: