Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

«Παρανομούμε, τιμωρήστε μας αλλά …θα κτίζουμε»!

Στο κράτος αλλά και στην πολυπλοκότητα της πολεοδομικής νομοθεσίας επιρρίπτουν ευθύνες για την αυθαίρετη δόμηση οι πολίτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% θεωρεί ότι για το πρόβλημα των αυθαιρέτων φταίει η πολιτεία ενώ εννιά στους δέκα συμφωνούν με την πρόταση του ΤΕΕ για την ίδρυση σώματος ελεγκτών μηχανικών,οι οποίοι θα αναλάβουν με συνεχείς ελέγχους να εμποδίσουν την αυθαίρετη δόμηση.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία (80%) οι πολίτες συμφωνούν πως η αυθαίρετη δόμηση συνιστά παρανομία και πρέπει να τιμωρείται ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος,ενώ οι μισοί πιστεύουν ότι η αυθαίρετη δόμηση δίνει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από το κράτος.
Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτει έρευνα της «Public Issue» για λογαριασμό του Τεχνικό Επιμελητηρίου στην οποία συμμετείχε δείγμα 615 πολιτών καθώς και 2.400 διπλωματούχοι μηχανικοί.
Ως προς την «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων που δρομολόγησε πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά που φαίνεται να ανατρέπει πιθανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,οι γνώμες διχάζονται με το 25% να συμφωνεί απόλυτα και το 37% να διαφωνεί απόλυτα.
Οι διπλωματούχοι μηχανικοί που συμμετείχαν στην έρευνα τάσσονται εναντίον της «τακτοποίησης» ενώ το 75% των ερωτηθέντων πολιτών, χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ διαφωνεί το 18%.Την ίδια άποψη έχουν ακόμη και όσοι συμφωνούν γενικώς με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους (68%).
Το 53% τάσσεται υπέρ της διατήρησης της δυνατότητας δημιουργίας και στο μέλλον ημιυπαίθριων χώρων στις οικοδομές και το 36% κατά.Στο αντίστοιχο ερώτημα οι μηχανικοί τάσσονται υπέρ της διατήρησης το 60%,κατά το 35%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: