Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Ο καρκίνος του προστάτη σχετίζεται με την αύξηση του βάρους

Oι άνδρες που παίρνουν βάρος μετά την ηλικία των 20 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη.Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη του πανεπιστημίου της Χαβάης,τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι το ποσοστό του κινδύνου διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή στην οποία ανήκει ο άνδρας.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης,οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για μια δεκαετία 83.879 άνδρες ηλικίας 45-75 ετών, που ζούσαν στην Καλιφόρνια ή τη Χαβάη. Από αυτούς,οι 5.554 διαγνώστηκαν με καρκίνο στον προστάτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι λευκοί και Αφροαμερικανοί εθελοντές που είχαν πάρει κιλά μετά την ηλικία των 21 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη.
Πιο συγκεκριμένα,οι λευκοί άνδρες που είχαν αυξήσει το σωματικό τους βάρος τουλάχιστον κατά 10 λίβρες (περίπου 4.5 κιλά) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με επιθετικό καρκίνο του προστάτη συγκριτικά με όσους είχαν πάρει λιγότερα κιλά.
Για τους έγχρωμους εθελοντές,ο κίνδυνος φάνηκε να σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους κατά τουλάχιστον 25 λίβρες (περίπου 10 κιλά).Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, η νόσος ήταν στα αρχικά στάδια και οι καρκινικοί όγκοι στον προστάτη ήταν λιγότερο επιθετικοί.
Αντίθετα,για τους εθελοντές που είχαν καταγωγή από την Ιαπωνία η αύξηση του σωματικού βάρους φάνηκε να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο στον προστάτη.
Όσον αφορά τους συμμετέχοντες που είχαν αυξημένο σωματικό βάρος όταν ξεκίνησε η μελέτη,δεν φάνηκε να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κακοήθεια συγκριτικά με τους εθελοντές που ήταν πιο αδύνατοι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές,οι διαφορές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης ενδεχομένως σχετίζονται με τον τρόπο που κατανέμεται το λίπος στο σώμα. Οι λευκοί άνδρες, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι έχουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος – λίπος δηλαδή που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς- συγκριτικά με τους έγχρωμους άνδρες.
Η περίσσεια λίπους στο σώμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη είτε λόγω των αλλαγών που παρατηρούνται στα επίπεδα διαφόρων ορμονών,όπως της ινσουλίνης και της τεστοστερόνης,είτε εξαιτίας άλλων μεταβολικών επιπτώσεων.Το σπλαχνικό λίπος θεωρείται ότι επιταχύνει αυτές τις μεταβολές συγκριτικά με το λίπος που έχει συσσωρευθεί σε άλλο σημείο του σώματος.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν υποδεικνύουν αλλαγή σε όσα συμβουλεύουν οι γιατροί σχετικά με την παχυσαρκία.Οι άνδρες όλων των φυλών/εθνών που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος πρέπει να αποφύγουν να πάρουν κιλά.Και οι άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι πρέπει να ενθαρυνθούν να χάσουν βάρος για να έχουν καλή υγεία» σχολιάζει η δρ.Elizabeth A.Platz,καθηγήτρια επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Johns Hopkins και μια από τις ερευνήτριες που συμμετείχε στη μελέτη.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να βρεθεί με ποιόν τρόπο και για ποιό λόγο η αύξηση του σωματικού βάρους επιδρά με διαφορετικό τρόπο στους άνδρες,ανάλογα με τη φυλή στην οποία ανήκουν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology,Biomarkers and Prevention (Σεπτέμβριος 2009).

Δεν υπάρχουν σχόλια: