Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Νίκη χωρίς απόλυτη πλειοψηφία για τους Πορτογάλους Σοσιαλιστές

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, χωρίς να καταφέρει να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.Προηγείται με ποσοστό 36,52% έναντι 30,37% των κεντροδεξιών αντιπάλων του σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα επί του 75% των εκλογικών περιφερειών.
Οι Σοσιαλιστές θα πάρουν από 99 έως 106 έδρες επί συνόλου 230 του κοινοβουλίου, έναντι 69 έως 77 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD),κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης (κεντροδεξιά),σύμφωνα με τις προβολές της δημόσιας τηλεόρασης RTP και του ιδιωτικού καναλιού SIC.
«Το Σοσιαλιστικό Κομμα (PS) εξασφάλισε μια καθαρή και αδιαμφισβήτητη νίκη σε δύσκολες συνθήκες»,δήλωσε ο σοσιαλιστής υπουργός Εργασίας Ζοζέ Βιέιρα ντα Σίλβα,σε μία πρώτη επίσημη αντίδραση.Το Φεβρουάριο του 2005 το PS είχε εκλεγεί με απόλυτη πλειοψηφία 121 εδρών.Το σύνολο της αντιφιλελεύθερης αριστεράς καταγράφει μια ισχυρή ώθηση και πιστώνεται από 31 έως 39 έδρες,οι οποίες θα κατανεμηθούν ανάμεσα στους κομουνιστές και τους πράσινους από τη μία πλευρά (13 έως 16 έδρες) και την άκρα αριστερά του Συνασπισμού της Αριστεράς (18 έως 23 έδρες).
Του κακού ποσοστού του PSD της Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε, ενός από τα πιο αδύναμα στην ιστορία του κόμματος,επωφελείται η λαϊκιστική δεξιά του Δημοκρατικού και Κοινωνικού Κέντρου (CDS-PP),που μπορεί να ελπίζει ότι θα καταλάβει από 15 έως 21 έδρες.
Περίπου 9,5 εκατ.Πορτογάλοι κλήθηκαν να εκλέξουν τους 230 βουλευτές του Κοινοβουλίου τους,σε μία ψηφοφορία που θα διεξαχθεί με αναλογικό σύστημα.Σύμφωνα με τις προβολές των τηλεοπτικών σταθμών,η αποχή θα κυμανθεί ανάμεσα στο 36,9% και το 43%,αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2005 (34,97%).
Για πολύ καιρό οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες έδιναν μάχη στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις με τα κόμματα της κεντροδεξιάς,όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατάφεραν να έχουν μια διαφορά ασφαλείας,η οποία όμως δεν είναι αρκετή για την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Τόσο η αριστερά,όσο και η δεξιά αντιπολίτευση έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Σόκρατες.
Οι δύο δεξιοί σχηματισμοί,PSD και CDS-PP αναμένεται να ενισχύσουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη, αλλά μαζί δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν πάνω από 95 βουλευτές.
Το Αριστερό Μπλοκ, μία αντιφιλελεύθερη συμμαχία που δημιουργήθηκε προ 10ετίας, αναμένεται να συνεχίσει την άνοδό του και να προβάλλει ως τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας,παρά τη μικρή υποχώρησή τους στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.Σταθεροί στα ποσοστά τους παραμένουν οι Πράσινοι του CDU.
Συνολικά,16 κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: