Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Σύγχυση προκαλεί στους πολίτες η απόσυρση των οχημάτων

Σύγχυση αλά ημιυπαίθριους προκαλεί στους πολίτες η απόσυρση των οχημάτων,με αποτέλεσμα πριν ακόμη ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου να υπάρχουν πολλά ερωτήματα.
Τα τηλεφωνήματα που κατακλύζουν τις τελευταίες μέρες την ΕΔΟΕ (Εταιρεία Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων) αποτυπώνουν την διστακτικότητα του κόσμου,που πιστεύει ότι όπως και με τους ημιυπαίθριους έτσι και με την απόσυρση ο νόμος θα αλλάξει εάν εκλεγεί κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
«Η απόσυρση λήγει το 2012 και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ουσιαστικό αφού στο μέτρο συμφωνούν και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας» δηλώνει κατηγορηματικά ο
κ.Επαμεινώντας Βοναζούντας Γενικός Διευθυντής της ΕΔΟΕ,της εταιρείας που θα σηκώσει στις πλάτες της την διαχείριση των οχημάτων που θα αποσυρθούν.
Η σύγχυση έχει προκληθεί από το γεγονός ότι η ρύθμιση υπογράφηκε με Προεδρικό νομοθέτημα το οποίο πρέπει να περάσει από την επόμενη βουλή εντός 40 ημερών από την σύγκλισή της.«Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί γιατί πιστεύει ότι σε 40 μέρες ο νόμος θα καταψηφιστεί από την καινούρια βουλή» αναφέρουν στελέχη της ΕΔΟΕ που δηλώνουν ότι η πίεση προέρχεται κυρίως από εκείνους που έχουν παραγγείλει καινούρια αυτοκίνητα και θέλουν να κάνουν χρήση της επιδότησης.
Μόνο έξι κέντρα ανακύκλωσης για τα νησιά
Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι ότι εκείνη που θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν χωρίς ταλαιπωρία είναι όσοι διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.Για τα νησιά υπάρχει πρόβλεψη μόνο για έξι μονάδες υποδοχής παλαιών οχημάτων που προγραμματίζονται να λειτουργήσουν μέσα στο 2010,κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μετακινήσουν οι ίδιοι τα οχήματά τους σε κοντινούς προορισμούς προκειμένου να τα αποσύρουν.
Όπως αναφέρει ο κ.Βοναζούντας τους επόμενους μήνες (και για άγνωστο μέχρι πόσο) ο κόσμος των νησιών θα μπορεί να εξυπηρετείται μόνο από τα 84 κέντρα ανακύκλωσης που διαθέτει η ΕΔΟΕ σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Κρήτη καθώς τα υπόλοιπα είναι σε διαδικασία αδειοδότησης.Συνολικά η εταιρεία σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία άλλα δέκα κέντρα ανακύκλωσης,με έμφαση όμως στις μεγάλες πόλεις.
Δίνουν και νέες γραμμές επικοινωνίας μετά το μπάχαλο
Μια πρώτη γεύση της ταλαιπωρίας που τον περιμένει,πήρε ο κόσμος τις προηγούμενες μέρες.Για την εξυπηρέτηση του κοινού,το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε στην δημοσιότητα μόνο μία τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης με την εταιρεία ανακύκλωσης,η οποία όμως στάθηκε αδύνατο να σηκώσει τον όγκο των τηλεφωνημάτων.
Εκτός λειτουργίας ήταν επίσης και η ιστοσελίδα της ΕΔΟΕ στο ίντερνετ και τα παράπονα έφτασαν μέχρι το υπουργείο που δήλωνε αναρμόδιο για την εικόνα διάλυσης.Όσοι αυτοσχεδίαζαν για να πιάσουν γραμμή και έπαιρναν ένα νούμερο παραπάνω συνδέονταν με αρχιτεκτονικό γραφείο που δήλωνε φανερά ενοχλημένο από τα συνεχή τηλεφωνήματα,έτοιμο να καταφύγει στον ΟΤΕ! Στελέχη της ΕΔΟΕ μας πληροφορούν ότι ο κόσμος μπορεί πλέον να εξυπηρετείτε και στο 210-6812620 ενώ μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα προστεθούν και νέες γραμμές επικοινωνίας.
Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο η εταιρεία ανακύκλωσης δεν περιμένει μεγάλη προσέλευση και τονίζει ότι παραδοσιακά οι μήνες που ο κόσμος αποφασίζει να δώσει το «σαραβαλάκι» του είναι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος (προσέρχεται το 45% των ενδιαφερόμενων) καθώς είναι η περίοδος που πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας.
Η ΕΔΟΕ έχει συσταθεί από τους εισαγωγείς αυτοκινήτων και λειτουργεί από το 2004. Μέχρι σήμερα έχει ανακυκλώσει 180.000 οχήματα,με μέσο όρο ηλικίας τα 18 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: