Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Μπερλουσκόνι για Τουρκία:"Πρώτα λύση Κυπριακού,μετά η ένταξη"

Ικανοποιημένος από τις θέσεις του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το Κυπριακό εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφιας, διευκρινίζοντας ότι ο "πρέμιερ" είναι της άποψης ότι εάν η Τουρκία θέλει να εκσυγχρονιστεί και να προωθήσει την ενταξιακή της πορεία,θα πρέπει να δώσει το χέρι της για μια λύση η οποία να είναι κοινά αποδεκτή από τις δυο κοινότητες.Το βράδυ της Τρίτης (8/9) μετά το δείπνο εργασίας στο οποίο παρακάθισε με τον Μπερλουσκόνι στο πρωθυπουργικό Μέγαρο Palazzo Chigi στη Ρώμη,ο κ.Χριστόφιας δήλωσε ότι ολοκληρώνει πάρα πολύ ικανοποιημένος το επίσημο μέρος της επίσκεψής του στην Ιταλία μετά και τη συνάντησή του με τον ιταλό πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο και το δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό.
Δεν είναι τυχαίο,σημείωσε,το γεγονός ότι το δείπνο με τον Μπερλουσκόνι διήρκεσε δυο ώρες.Είναι γιατί αναπτύσσεται μια πολύ καλή σχέση φιλίας μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της Ιταλίας,τόνισε.
"Μας έχει υποδεχθεί ως φίλους.Ασφαλώς κουβεντιάσαμε και γενικότερα ζητήματα όπως είναι η οικονομική κρίση και τα μέτρα που λαμβάνονται και στις δυο χώρες για την αντιμετώπισή της υπέρ του απλού ανθρώπου, όπως είναι και ζητήματα που αφορούν γενικότερα τη λειτουργικότητα της ΕΕ και βεβαίως καταλήξαμε στο Κυπριακό το οποίο πήρε περισσότερο χρόνο από όλα τα άλλα" ανέφερε.
Όπως γνωστοποίησε o κ.Χριστόφιας ο ιταλός πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε για την πορεία των συνομιλιών και του έδωσε τη δυνατότητα να κάμει μια εκτενή ανάλυση,να εκφράσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του και να εξηγήσει τί σημαίνει αυτό.
"Πήρε καθαρές θέσεις ο κ. Μπερλουσκόνι" υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας, εξηγώντας ότι "θεωρεί και αυτός ότι η Τουρκία εάν θέλει πράγματι να εκσυγχρονιστεί και να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία πρέπει να παραμερίσει το εμπόδιο που λέγεται Κύπρος,κατοχή δηλαδή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δώσει το χέρι της για μια λύση η οποία να είναι κοινά αποδεκτή από τις δυο κοινότητες".
"Εμείς θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τις θερμές και πολύ καλές σχέσεις του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι με τον κ.Ερντογάν και τον κ.Γκιουλ.Αυτό είναι και δική του υπόσχεση είναι και έκφραση ετοιμότητας από δικής του πλευράς.Από εκεί και πέρα θα κουβεντιάσουμε πολύ πιο συγκεκριμένα τί μπορεί,πώς μπορεί να βοηθήσει ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας" πρόσθεσε.
"Θα είμαστε σε επαφή και είμαι σίγουρος ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα κάμει ό, τι είναι δυνατό ούτως ώστε να βοηθήσει και την Κύπρο αλλά και την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση.Διότι αν η Τουρκία όντως δώσει το χέρι της για λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι όπως λέμε και εμείς οι ίδιοι,για το δικό της συμφέρον στο τέλος της ημέρας" υπογράμμισε,τέλος.
Την Τετάρτη (9/9),ο πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στην Περούτζια όπου θα ανακηρυχθεί από το Πανεπιστήμιο για τους ξένους της Περούτζια σε επίτιμο διδάκτορα συστημάτων επικοινωνίας στις διεθνείς σχέσεις. Προηγουμένως θα επισκεφθεί το Δημαρχείο της Περούτζια όπου ο Δήμαρχος της Περούτζια θα του απονέμει της Σφραγίδες της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: