Η Τουρκία "θα αναγνωρίσει ένα επανενωμένο κυπριακό κράτος",δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ,ο οποίος επαναλαμβάνει σήμερα τις απευθείας συνομιλίες για την επανένωση των νησιού με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα,"θα αναγνωρίσει το νέο κυπριακό κράτος μετά την επανένωση και την επίτευξη λύσης,και όλοι οι περιορισμοί θα αρθούν", διαβεβαιώνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο μεταξύ,η Τουρκία οφείλει "να διατηρήσει τα ατού της",λέει.Διότι,εάν η Άγκυρα ανταποκριθεί στα αιτήματα της Λευκωσίας,"για ποιόν λόγο οι ελληνοκύπριοι θα εργάζονταν για την εξεύρεση λύσης;",αναρωτιέται ο Ταλάτ.
Η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την είσοδο ελληνοκυπριακών πλοίων και αεροπλάνων στο έδαφός της,παρά τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Τελωνειακή Ένωση που τη συνδέει με την Ευρωπαϊκή Ένωση,οδήγησε στο πάγωμα,το 2006,35 θεματικών κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες,ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει ότι "η γενική κατάσταση είναι πολύ καλή" και κάνει λόγο για μια "σύγκλιση" απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα θέματα της κατανομής της εξουσίας,των οικονομικών και των ευρωπαϊκών υποθέσεων.Οι δύο πλευρές συμφωνούν ως προς τη διαμόρφωση "μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας",με έναν Ελληνοκύπριο πρόεδρο και έναν Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο στην εναλλασσόμενη ηγεσία της χώρας.
Η προεδρική εκλογή,με έμμεση ή άμεση ψηφοφορία, καθώς και η διάρκεια της εναλλαγής του Προέδρου και του αντιπροέδρου θα είναι αντικείμενο νέου γύρου συνομιλιών.Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ελπίζει ότι θα πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά με "νέες προτάσεις".
Το θέμα της αρπαγής των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων μετά την τουρκική εισβολή το 1974, που περιλαμβάνεται επίσης στις συνομιλίες,είναι "το πιο επίμαχο θέμα", παραδέχεται ο Ταλάτ.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θεωρεί "γελοίο ισχυρισμό" την κατηγορία που απευθύνει η ελληνοκυπριακή πλευρά,σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα έχει την τελευταία λέξη ως προς το θέμα των ενδοκυπριακών συνομιλιών."Είναι αλήθεια ότι στηριζόμαστε στην Τουρκία. Την συμβουλευόμαστε,αλλά έχουμε την τελευταία λέξη",λέει.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποκλείει προς το παρόν το ενδεχόμενο αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων."Δεν μπορούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι δεν θα υπάρξουν και άλλες σφαγές (όπως κατά την περίοδο 1963-64),και ότι,εάν αυτό συμβεί, η ΕΕ και ο ΟΗΕ θα τους προστατεύσουν.Αλλά,εάν υπάρξει ειρήνη στο πλαίσιο μιας ενωμένης Δημοκρατίας της Κύπρου,μέλους της ΕΕ,η Τουρκία δεν θα έχει λόγο να επέμβει",λέει.
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε πρόσφατα την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του 2009,ώστε να τεθεί προς έγκρισιν με δημοψήφισμα στις αρχές του 2010. Ωστόσο,παραδέχεται ότι δεν είναι πλέον βέβαιος για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας.
"Αλλά έχω την πρόθεση να ολοκληρώσω τις συνομιλίες πριν από τις προεδρικές εκλογές" στην κατεχόμενη Κύπρο,τον Απρίλιο του 2010,λέει προειδοποιώντας ότι,σε περίπτωση δικής του ήττας,θα εξαρτηθεί από "τον επόμενο πρόεδρο...εάν θα θέλει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου