Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Η εργασιακή ανασφάλεια "σκοτώνει"

Ο φόβος ότι είναι πιθανό κάποιος να χάσει τη δουλειά του,ενδέχεται να έχει χειρότερες επιπτώσεις για την υγεία του,από το να τη χάσει στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα,που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.Ειδικότερα, όσοι έχουν άγχος ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους,κινδυνεύουν σε επίπεδο σωματικής αλλά και νοητικής υγείας,σε σύγκριση με όσους έχουν βρεθεί κάποια στιγμή ή βρίσκονται στην ανεργία.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν,με επικεφαλής τη Σάρα Μπούργκαρντ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαρκής εργασιακή ανασφάλεια αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την υγεία σε σχέση ακόμα και με το κάπνισμα και την υπέρταση.
Ως εκ τούτου,οι εν λόγω ερευνητές,κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε εργαζόμενους, εργοδότες και κυβερνήσεις,ειδικά μιας και διανύουμε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και κατά συνέπεια αύξησης της ανεργίας και του εργασιακού άγχους.
Η συγκεκριμένη μελέτη,η οποία δεν είναι η πρώτη που «απέδειξε» πως «το άγχος σκοτώνει»,δημοσιεύεται στο περιοδικό «Social Science & Medicine».

Δεν υπάρχουν σχόλια: