Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Ακμή ενηλίκων:τι την προκαλεί - πώς να την καταπολεμήσετε

Τα κακά νέα είναι ότι η ακμή ενηλίκων είναι πιο συχνή από όσο νομίζετε.Τα καλά νέα είναι ότι είναι δεν είναι δύσκολο να θεραπευτεί.
Τα ανεπιθύμητα και ενοχλητικά σπυράκια δεν είναι «προνόμιο» των εφήβων,όπως πολλοί κάνουν το λάθος να πιστεύουν.Δυστυχώς είναι ένας μπελάς, που αφορά και τους ενήλικες.Έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν το 30% των γυναικών και το 20% των ανδρών ηλικίας από 20 έως 60 ετών αντιμετωπίζει προβλήματα ακμής.
Τι προκαλεί την ενήλικη ακμή
Η ακμή ενηλίκων προκαλείται από το σμήγμα,μια λιπαρή ουσία, που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος.Το σμήγμα φράζει τους πόρους,προσελκύοντας τα βακτηρίδια και αναπτύσσοντας φλεγμονή.Για τους περισσότερους ενήλικες,η ακμή είναι αποτέλεσμα της υπερευαισθησίας στα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες).
Ωστόσο μια ανισορροπία σε ανδρικές και γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) μπορεί επίσης να προκαλέσει ακμή.Για τις γυναίκες,αυτό μπορεί για παράδειγμα να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Ορισμένα φάρμακα,όπως τα κορτικοστεροειδή και τα καλλυντικά μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν την ακμή.
Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή ενηλίκων
Η θεραπεία της ακμής των ενηλίκων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.Τα περισσότερα φάρμακα κατά της ακμής προορίζονται για λιπαρά εφηβικά δέρματα και αποτελούν κακή επιλογή για το δέρμα των ενηλίκων,που είναι πιο ξηρό.Η αποτελεσματική αντιμετώπιση απαιτεί συχνά μια διαφορετική προσέγγιση και ίσως περισσότερο χρόνο,επισημαίνουν οι δερματολόγοι.
Στις συστάσεις των ειδικών περιλαμβάνονται:
Καθαρισμός:Επιλέξτε ήπια προϊόντα καθαρισμού.Αποφύγετε τα πολύ ισχυρά τζελ και προϊόντα που περιέχουν κόκκους,τα οποία είναι λειαντικά και μπορεί να ερεθίσουν και να επιδεινώσουν το ευαίσθητο δέρμα.
Κρέμες και λοσιόν:Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν ρετινόλης για τον καθαρισμό των πόρων και τη μείωση των λεπτών ρυτίδων.Αποτρέψτε τον αποχρωματισμό και σβήστε τα σημάδια της ακμής με προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικά και γλυκολικά οξέα. Για να «χτυπήσετε» άμεσα ένα σπυράκι,χρησιμοποιήστε ένα ειδικό προϊόν με υπεροξείδιο του βενζολίου,που σκοτώνει τα βακτήρια.
Συνταγογραφούμενα φάρμακα:Το αντιβιοτικό clindamycin βοηθά να καταπολεμήσετε τα βακτήρια στο δέρμα.Το ίδιο κάνει και η τετρακυκλίνη,ένα άλλο αντιβιοτικό,που λαμβάνεται από το στόμα.
Λύσεις υψηλής τεχνολογίας:Τα laser και οι θεραπείες έντονου παλμικού φωτός κυρίως έχουν στόχο τις ουλές,αλλά οι μπλε φωτός θεραπείες σκοτώνουν τα βακτηρίδια που προκαλούν την ακμή.Ωστόσο οι θεραπείες αυτές είναι δαπανηρές,οπότε καλό είναι να δείτε τις άλλες επιλογές που έχετε πριν καταλήξετε στις συγκεκριμένες μεθόδους.
Ο σωστός καθαρισμός προσώπου.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι,υπάρχουν μικρά μυστικά για το σωστό καθαρισμό προσώπου.
*Καταρχήν προσπαθήστε να διατηρείτε το πρόσωπό σας καθαρό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
*Πλύνετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με ειδικό προϊόν καθαρισμού για ακνεϊκά δέρματα (αν το δέρμα σας είναι ξηρό,δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε νερό τη δεύτερη φορά).
*Χρησιμοποιήστε μόνο χλιαρό νερό (το καυτό νερό ξηραίνει το δέρμα).
*Πλυθείτε μόνο για 1-2 λεπτά (περισσότερη ώρα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας).
*Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας αντί για πετσέτα (αν θέλετε να πλυθείτε με ένα πανί, επιλέξτε ένα από αυτά που χρησιμοποιούνται για βρέφη,ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο μαλακό).

Δεν υπάρχουν σχόλια: