Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Κύβος Ερρίφθη.Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου

Με πιθανή ημερομηνία την 4η Οκτωβρίου, οι πρόωρες εθνικές εκλογές προκηρύχθηκαν την Τετάρτη (2/9) με τηλεοπτικό διάγγελμά από τον πρωθυπουργό,Κώστα Καραμανλή,ο οποίος,κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας,ζήτησε "νωπή εντολή" από τον ελληνικό λαό προκειμένου να προχωρήσει τους σχεδιασμούς του για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση που παρέλαβε πριν από περίπου 6 χρόνια,μετά την πρώτη διακυβέρνηση της ΝΔ,κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που κληροδότησε στη χώρα.
Ωστόσο,υποστήριξε πως την κατάσταση επειδείνωσε η διεθνής συγκυρία της οικονομικής κρίσης,την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει με μια σειρά από μέτρα."Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ορατές.Οι αυταπάτες δεν λύνουν τα προβλήματα τα επιδεινώνουν.Μπροστά στη δύσκολη αυτή ώρα πρέπει να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.Η ελπίδα και η προοπτική διεκδικούνται και κερδίζονται.Τα αναγκαία μέτρα δεν είναι ευχάριστα όμως μόνο αυτά μπορούν να διασφαλίσουν την πρόοδο.Έως το 2010 θα είναι ένας χρόνος πολύ δύσκολος και αποφασιστικός και αν δεν δράσουμε άμεσα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα είναι πιο δυσάρεστες.
Τα άμεσα μέτρα που πήραμε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης είχαν άμεσο και θετικό αποτέλεσμα.Κάνοντας αυτοκριτική ως κυβέρνηση θα έπρεπε να έχουμε κάνει βαθύτερες τομές.Το ζητούμενο δεν είναι η απόδοση ευθυνών πριν τη διεθνή κρίση.Το ζήτημα είναι πως θα υπερβούμε τα προβλήματα για τα χρόνια που έρχονται».
Ο πρωθυπουργός είπε πως ο τόπος χρειάζεται σημαντικές αλλαγές και πως στόχος του ήταν να γίνουν οι αλλαγές αυτές μέχρι το 2011,ωστόσο το πολιτικό περιβάλλον - βασικός παράγοντας για να εδραιωθούν αυτές οι αλλαγές - δεν βοήθησε το έργο του.
«Πρέπει να προχωρήσουμε γιατί τις αλλαγές τις χρειάζεται ο τόπος.Αυτό δεν υπάρχει, καθώς ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει εκβιάσει τις εκλογές με αφορμή την ψηφοφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας.Η χώρα δεν αντέχει,ειδικά στη σημερινή συγκυρία.Από τη στιγμή που η χώρα ωθείται σε πρόωρες εκλογές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα δε θα προχωρήσουν.Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.Μου είναι αδιανόητο να αφήσω τον να αφήσω να ταλανίζεται».
"Υπάρχουν δύο δρόμοι για να επιλέξει ο λαός:ο δύσκολος και ο εύκολος", είπε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως ο δύσκολος,τον οποίο υποστηρίζει ο ίδιος,ναι μεν θα έχει αυστηρά και δύσκολα μέτρα,θα καταφέρει όμως να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Αντίθετα,ο εύκολος δρόμος,ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ,μπορεί να είναι ευχάριστος "στα αφτιά",αλλά θα βαθύνει την κρίση και στο μέλλον θα χρειαστούν πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που προτείνει ο ίδιος.
"Έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό,μπορεί να πάρει ώριμες αποφάσεις" κατέληξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως στην προεκλογική περίοδο που ακολουθεί δεν πρόκειται να εξωραϊσει τα πράγματα,όπως θα κάνει το ΠΑΣΟΚ,αλλά θα παρουσιάσει ακριβώς το πρόγραμμα του.
Ο κ.Καραμανλής κατέληξε ανακοινώνοντας πως ήδη έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,Κάρολο Παπούλια,για διάλυση της Βουλής–όπως επιβάλλει το Σύνταγμα- και την προκήρυξη εκλογών.
Αντιδράσεις των κομμάτων
ΚΚΕ
Η Αλέκα Παπαρήγα,Γ.Γ του ΚΚΕ,σε δηλώσεις της είπε πως "Οι πρόωρες εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία να χαλάσουμε τα σχέδιά τους.Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση ικανή ούτε είναι σε θέση να λάβουν φιλολαϊκές αποφάσεις".
ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ,Αλέξης Τσίπρας,μίλησε για κατάρρευση της κυβέρνησης ενώ κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές.
"Η κυβέρνηση Καραμανλή,κατέρρευσε υπό το βάρος της αδιέξοδης πολιτικής της.Η χώρα οδηγείται σε εκλογές υπό τη πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν νωπή λαϊκή εντολή για ένα από τα δύο κόμματα,προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ακόμη πιο σκληρό και επώδυνο πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων.Η κοινωνική συναίνεση,όμως,σε αυτή την πολιτική έχει προ πολλού τελειώσει.
Η κοινωνία ζητάει μια πραγματική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή με συνέχιση της ίδιας πολιτικής.Γιατί απάντηση στην κρίση δεν είναι η πολιτική της ΝΔ που τα έδωσε όλα στους βιομήχανους και στους τραπεζίτες,αφήνοντας τη κοινωνία να βυθίζεται στην εργασιακή ανασφάλεια και στη φτώχεια.Δεν είναι όμως ούτε η πολιτική που εξαγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ,που υπόσχεται ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν χωρίς τομές και ρήξεις με το οικονομικό κατεστημένο.
Η μόνη απάντηση στη κρίση είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα οικοδομήσει μια ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας.Ο ΣΥΡΙΖΑ,είναι δύναμη ελπίδας, ανανέωσης και αποτελεσματικών αγώνων,που θα είναι ισχυρή και παρούσα στις εξελίξεις.
Καλούμε τον κόσμο της αριστεράς και της οικολογίας,τους προοδευτικούς πολίτες, να αγωνιστούμε όλοι μαζί,στη πρώτη γραμμή, για να αποτρέψουμε τα σχέδια της συντηρητικής οπισθοδρόμησης και να εγγυηθούμε θετική διέξοδο από τη κρίση, με ισχυρή τη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές".
ΛΑ.Ο.Σ
Λακωνικός στις δηλώσεις του όσον αφορά το διάγγελμα Καραμανλή ήταν ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ,Γιώργος Καρατζαφέρης,ο οποίος αρκέστηκε στα ακόλουθα:«Αδύναμος ο κ. Καραμανλής.Στα δύσκολα διάλεξε την απόδραση.Ευτυχώς για την παράταξη και την χώρα υπάρχουν εφεδρείες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: