Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Θετικός ο Οτζαλάν στο «άνοιγμα» του Ερντογάν για το κουρδικό

Από το νησί Ιμραλί όπου κρατείται σε απομόνωση, ο Κούρδος ηγέτης κ.Οτζαλάν φέρεται να διαμήνυσε μέσω των δικηγόρων του ότι το άνοιγμα της κυβέρνησης Ερντογάν στο Κουρδικό αποτελεί την έναρξη μίας «νέας περιόδου».
Φέρεται μάλιστα να χαρακτηρίζει τη νέα αυτή περίοδο που εισέρχεται η Τουρκία τόσο σημαντική όσο και η ανακήρυξη της Δημοκρατίας από τον Κεμάλ τη δεκαετία του 1920. Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις των τουρκικών ΜΜΕ,ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν δήλωσε μέσω των δικηγόρων του ότι θα «οικοδομηθεί μία δημοκρατική κοινωνία» και πως,έστω και με καθυστέρηση,το καθεστώς που εγκαθίδρυσε τότε ο Κεμάλ τη δεκαετία του 1920 θα αποκτήσει τώρα δημοκρατικά χαρακτηριστικά.
Ο κ.Οτζαλάν υπενθύμισε ότι Τούρκος υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για το «μοντέλο λύσης της Τουρκίας»–αποκλείοντας έτσι λύσεις που υιοθέτησαν άλλες χώρες σε ανάλογα εθνοτικά προβλήματα,όπως π.χ.η Ισπανία.«Δεν γνωρίζω πως σκέφτεται να το πράξει αυτό και ποιο θα είναι το περιεχόμενο (της λύσης).Είναι σημαντικό ότι πρόκειται για το μοντέλο της Τουρκίας.Δεν είναι εύκολο.Εάν είναι ειλικρινείς μπορεί να επιτύχει» φέρεται να δήλωσε.
Σε άλλο σημείο του μηνύματος του ο κ.Οτζαλάν εμφανίζεται να έχει αλλάξει γνώμη όσον αφορά την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
Τόνισε πως ο ίδιος δεν κάνει πλέον λόγο για ομοσπονδία,ανάλογη με εκείνη που απολαμβάνουν οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ,αλλά για ενιαίο κράτος που θα σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα του κουρδικού έθνους και θα επιτρέπει την αυτο-οργάνωση του.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ίδρυση Βουλής και δυνάμεων τάξης από τους Κούρδους,ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει βελτίωση των συνθηκών κράτησεις του προκειμένου,όπως είπε,να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: