Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

«Λευκοί ζητιάνοι» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Τα Νέα, νεαροί βουλγαρικής και ρουμανικής καταγωγής αλλά και Ρομά αναγκάζονται από τα αδίστακτα κυκλώματα επαιτείας να φορούν λευκά ρούχα και να βάφουν το πρόσωπό τους,όπως οι διάσημοι διασκεδαστές δρόμου (street entertainer) και οι μίμοι βενετσιάνικου καρναβαλιού.
Μόνο που οι ζητιάνοι δεν κάνουν ούτε μιμήσεις ούτε κάποιο ακροβατικό νούμερο. Αντίθετα,εξαναγκάζονται να περιφέρονται αμίλητοι από το πρωί μέχρι το βράδυ στα καφέ και τις πλατείες,κρατώντας καλαθάκια και ζητώντας ελεημοσύνη από τους περαστικούς. Πρόκειται για το τελευταίο τέχνασμα των κυκλωμάτων επαιτείας,ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να κερδίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Στο σύνολό τους οι επαίτες είναι θύματα βουλγαρικών και ρουμανικών συμμοριών,οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας με την υπόσχεση να βρουν αξιοπρεπή εργασία. Τα «αφεντικά» κρατούν τα χαρτιά τους και τους ξεκαθαρίζουν ότι μόνο εφόσον ζητιανεύουν θα έχουν στέγη και τροφή,αρπάζοντας μάλιστα τα χρήματα που κερδίζουν. Σύμφωνα με την Αστυνομία,το μεροκάματο ενός επαίτη αρχίζει από μερικές δεκάδες ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 300 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: