Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Δήμαρχοι καταγγέλλουν ρουσφέτια μέσω ΟΑΕΔ

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκης , κατηγορείται από δημάρχους προσκείμενους στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι,προτού ακόμη ξεκινήσει το πρόγραμμα της απορρόφησης των περίπου 20.000 ανέργων στους δήμους,επιχειρεί να στήσει έναν τεράστιο ρουσφετολογικό μηχανισμό.
Δήμαρχοι στους οποίους έχουν ήδη αρχίσει να σπεύδουν άνεργοι με σημειώματα Νομαρχιακών Οργανώσεων του κυβερνώντος κόμματος ζητώντας τους να τους προσλάβουν, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και απειλούν να αποσυρθούν από το πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι επισημαίνουν ότι με την τροπολογία που έφερε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος ανοίγει παράθυρο στον διοικητή του ΟΑΕΔ κ.Βερναρδάκη για άσκηση προσωπικής ρουσφετολογικής πολιτικής.Η τροπολογία,μετά και την παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων Ν.Κακλαμάνη,εγκρίθηκε τελικά από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ αν και καταψηφίστηκε από όλους τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται οι δήμαρχοι είναι κυρίως τρεις:Ο πρώτος ότι θα έπρεπε οι ίδιοι οι δήμαρχοι και όχι ο διοικητής του ΟΑΕΔ να έχουν τον τελικό λόγο για την επιλογή των προσώπων που τελικά θα προσληφθούν.Ο δεύτερος ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κυρίως από πόρους των δήμων,τους οποίους η κυβέρνηση δεσμεύει γι΄ αυτόν τον λόγο.Προκειμένου μάλιστα να καλυφθεί ο αριθμός των 20.000 ανέργων που θα προσληφθούν,αποφασίστηκε να μην τους χορηγηθεί το επίδομα κίνησης,αν και το λαμβάνουν όλοι οι μερικής απασχόλησης υπάλληλοι,δημιουργώντας υπαλλήλους δύο ταχυτήτων στους δήμους.
Ο τρίτος και σημαντικότερος ότι στην τροπολογία,αν και ορίζεται ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει 36 μήνες,εν τούτοις δεν αποσαφηνίζεται ότι οι συμβάσεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τους 24 μήνες,γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημιουργία ακόμη μιας γενιάς συμβασιούχων που θα ζητήσουν τη μονιμοποίησή τους στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: