Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Βρέθηκε μελάνι σε καλαμάρι της προϊστορικής εποχής

Το δείγμα βρίσκεται τώρα στη βρετανική συλλογή “Geological Survey” στο Nottingham,με τους παλαιοντολόγους να έχουν χρησιμοποιήσει λίγο από το μελάνι του απολιθωμένου καλαμαριού για να σχεδιάσουν το σχήμα του και να γράψουν το λατινικό όνομά του.
Το απολίθωμα, το οποίο βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Trownbridge, εκτιμάται ότι είναι 150 εκατομμυρίων ετών.Ο Dr Phil Wilby,επικεφαλής των ανασκαφών, δήλωσε πως το απολίθωμα είναι παρόμοιο με τα σημερινά καλαμάρια.«Το μελάνι είναι ίδιας ποιότητας με αυτό από ένα σύγχρονο καλαμάρι και έτσι μπορέσαμε να γράψουμε με αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το φαινόμενο της Μέδουσας
Το απολίθωμα βρέθηκε σε μία τοποθεσία,που είχε για πρώτη φορά ανασκαφεί στη Βικτωριανή εποχή,όπου είχαν ανακαλυφθεί χιλιάδες προϊστορικά απολιθώματα.«Πιστεύουμε πως αυτά τα πλάσματα κολυμπούσαν κατά την προϊστορική περίοδο και μετατράπησαν σε πέτρα μετά το θάνατό τους.Αυτό ονομάζεται “φαινόμενο της Μέδουσας”»,παρατήρησε ο Dr Phil Wilby.
Είναι πολύ δύσκολο να διανοηθείς πως μπορείς να βρεις κάτι τόσο μαλακό όπως το «σάκο» αυτό από το καλαμάρι με το μελάνι μέσα σε ένα βράχο ύστερα από 150 εκατομμύρια χρόνια,προσέθεσε.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως υπάρχει πιθανότητα χιλιάδες τέτοια πλάσματα να συναθροίζονταν στο νερό για να ζευγαρώσουν πριν δηλητηριαστούν από φύκια στη θάλασσα.«Αποσυντίθενται όπως τα ζωντανά όντα και μπορεί κανείς να δει τις μυϊκές ίνες και τα οστά»,αναφέρει ο Dr Wilby.
Τμήμα του «σάκου» με το μελάνι έχει σταλεί στο πανεπιστήμιο Yale στην Αμερική για εις βάθος χημική ανάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: