Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

H παχυσαρκία θανάσιμος παράγοντας για τη νέα γρίπη

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης να έχουν ανέλθει στα 258 στη χώρα μας,νέα ερευνητικά στοιχεία παρουσιάζουν την παχυσαρκία ως θανάσιμο παράγοντα σε συνδυασμό με τη νέα γρίπη.Σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας,έστω και αν είναι απόλυτα υγιείς,διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές διαταραχές ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους σε περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό της νέας γρίπης H1N1.Η παχυσαρκία ποτέ άλλοτε δεν έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές της εποχικής γρίπης.
Παρουσιάστηκαν οι περιπτώσεις 10 ασθενών,που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο του Michigan,εκ των οποίων 3 έφυγαν από τη ζωή.Οι 9 από τους δέκα ήταν παχύσαρκοι -με μάζα σώματος μεγαλύτερη από 30,και οι 7 ήταν εξαιρετικά παχύσαρκοι με μάζα σώματος μεγαλύτερη από 40,συμπεριλαμβανομένων δύο εκ των τριών που έχασαν τη ζωή τους.
Η συγκεκριμένη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, εκτιμά πως δύναται να χορηγηθεί με ασφάλεια από τους γιατρούς διπλή από τη συνήθη δοσολογία του φαρμάκου oseltamivir,φάρμακο κατά της γρίπης της σουηδικής εταιρείας Roche AG's που πωλείται υπό την ονομασία tamiflu.
«Αυτό που παρατηρείται είναι ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές που συνδέονται με αυτή τη λοίμωξη από τον ιό,κυρίως σε σοβαρά παχύσαρκους ασθενείς»,δήλωσε o επιδημιολόγος Dr.Tim Uyeki.
Οι 9 από τους ασθενείς παρουσίασαν πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια,5 εμφάνισαν θρόμβους αίματος στους πνεύμονες (κάτι που δεν είχε έως πρότινος παρατηρηθεί σε ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις του ιού της γρίπης) και 6 παρουσίασαν νεφρική ανεπάρκεια.Οι ερευνητές ανέφεραν πως κανένας δεν έχει αναρρώσει πλήρως.
Η Dr. Lena Napolitano από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Michigan και συνάδελφοί της,μελέτησαν τις υποθέσεις των 10 ασθενών που εισήχθησαν στην ειδική μονάδα εντατικής θεραπείας με οξεία αναπνευστικά προβλήματα που προκλήθηκαν με μόλυνση από τον ιό Η1Ν1.
Η συγκεκριμένη έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί προκειμένου να ελέγξει το κατά πόσο η παχυσαρκία ή οτιδήποτε άλλο αποτελεί ειδικό παράγοντα κινδύνου για τη γρίπη.Ωστόσο οι μελετητές εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι 7 από τους 10 ασθενείς ήταν εξαιρετικά παχύσαρκοι.
Ο ιός Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων εμφανίστηκε το Μάρτιο (2009) στο Μεξικό και εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία τον Ιούνιο.
Όπως κάθε ιός γρίπης μπορεί να είναι θανάσιμος,έτσι και ο ιός της νέας γρίπης δεν αποτελεί εξαίρεση.Ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 500 άνθρωποι παγκοσμίως,εκ των οποίων περισσότεροι από 200 μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ωστόσο,ο νέος ιός παρουσιάζει ένα ελαφρώς διαφοροποιημένο μοντέλο από την εποχική γρίπη.Εξαπλώνεται κατά τους θερινούς μήνες και προσβάλει νέους και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας,επηρεάζοντας το ανθρώπινο σώμα ελαφρώς διαφορετικά.
«Όπως και με τη γρίπη των πτηνών Η5Ν1,που σπάνια προσβάλει ανθρώπους,οι ασθενείς φαίνεται να ανταπεξέρχονται καλύτερα εάν ακολουθούν τη ενδεδειγμένη θεραπεία με tamiflu για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την προτεινόμενη πενθήμερη αγωγή», ανέφερε ο Dr.Tim Uyeki.«Δε γνωρίζουμε κατά πόσο είναι απαραίτητο να χορηγηθεί μεγαλύτερη δόση του φαρμάκου σε ασθενείς που είναι παχύσαρκοι»,συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: