Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Οι 4 μνηστήρες της Ρηγίλλης

Την επομένη των ευρωεκλογών ο Γραμματέας της ΝΔ κ.Ελ.Ζαγορίτης ζήτησε να συναντήσει τον Πρωθυπουργό.«Πρόεδρε,αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας και η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σου» είπε στον κ.Κ.Καραμανλή.«Η ευθύνη δεν είναι δική σου,Λευτέρη.Ούτε οι πολίτες αποδοκίμασαν το κόμμα»,του απάντησε εκείνος,αλλά οι φήμες και οι πληροφορίες για επικείμενη αλλαγή φρουράς στη Ρηγίλλης δεν έχουν κοπάσει.Από τότε πέρασε ένας μήνας και ο κ.Ζαγορίτης εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και να προγραμματίζει τις κινήσεις του κόμματος για τον νέο χειμώνα.Ξέρει,όμως,ότι είναι πιθανόν κάποια στιγμή να του ζητηθεί ξαφνικά να εγκαταλείψει τη Ρηγίλλης. Γνωρίζει πως,όταν ξεκινήσουν οι αλλαγές που προγραμματίζει ο κ.Κ.Καραμανλής,θα αντικατασταθεί κι ο ίδιος,αφού οι εσωκομματικές ισορροπίες δεν επιτρέπουν την αντικατάσταση όλων εκείνων που έφταιξαν για την ήττα στις ευρωεκλογές.Αλλά η αλλαγή Γραμματέα στο κυβερνών κόμμα δεν είναι εύκολη υπόθεση.Μία φορά μόνο έχει γίνει ως σήμερα και χρειάστηκε ολόκληρη επιχείρηση για να μη χωριστεί η ΝΔ στα δύο.Πόσο μάλλον που δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος να συγκεντρώνει όλα τα τυπικά και πολιτικά προσόντα για να αναδειχθεί Γραμματέας,ούτε κάποιος που ναπροβάλει ως το απόλυτο φαβορί. Μνηστήρες,όμως,του αξιώματος ασφαλώς υπάρχουν και ήδη είναι περισσότεροι απ΄ ό,τι συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.Κάποιοι έθεσαν υποψηφιότητα από νωρίς. Κάποιοι άλλοι προετοιμάζουν τη δική τους αθόρυβα. Και κάποιοι απλώς καιροφυλακτούν, αφήνοντας πρώτα να καούν όσοι έχουν λάβει ήδη θέση στην αφετηρία της κούρσας.
Πρώτα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι σκοπεύει να αλλάξει τον Γραμματέα,διότι ως τώρα δεν το έχει κάνει.Από την άλλη πλευρά,κάποιος πρέπει να πληρώσει για την ήττα.Και συνήθως πληρώνει εκείνος που φταίει λιγότερο...
Χωρίς όμως να έχει ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις του ο κ.Καραμανλής,ακόμη και ο κ. Ζαγορίτης θα προτιμούσε να αποχωρήσει από τη Ρηγίλλης.Μετά τις ευρωεκλογές άκουσε αρκετούς από τους συναδέλφους του να ζητούν «την κεφαλήν του επί πίνακι». Αντιλαμβάνεται λοιπόν πως,αν παραμείνει ως τις εθνικές εκλογές και η ΝΔ ηττηθεί,οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να τον κατασπαράξουν.Ακόμη κι αν δεν το καταφέρουν,η πολιτική του καριέρα θα κινδυνεύσει σοβαρά.Χωρίς λοιπόν να το ομολογεί σε κανέναν, προτιμά και ο ίδιος να φύγει τώρα που τα μεγάλα μαχαίρια είναι ακόμη στα θηκάρια τους.Ως σήμερα έχουν εκδηλωθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τουλάχιστον τρεις υποψηφιότητες,ενώ φημολογείται τουλάχιστον άλλη μία.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Ο σκληρός
ΦΑΒΟΡΙως διάδοχος του κ. Ζαγορίτη θεωρείταιαπό πολλούς ο προκάτοχός του!Ο κ.Ευ.Μεϊμαράκης δεν κρύβει ότι νοσταλγεί το γραφείο του στη Ρηγίλλης,καθώς από αυτό έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας για τη ΝΔ,αφού από το 1999 ως το 2006 που ήταν Γραμματέας του κόμματος η ΝΔ κατέγραφε μόνο εκλογικές νίκες.Ο κ.Μεϊμαράκης έχει επίσης την εικόνα του «σκληρού», η οποία θεωρείται απαραίτητη σε περίοδο κρίσης,όπως είναι η παρούσα για το κυβερνών κόμμα, για να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση.Ταυτόχρονα δεν κρύβει ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει άλλο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και γι΄αυτό,αν και τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη,είναι πολύ πιθανόν να μετακομίσει στη Ρηγίλλης αν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει τον απαλλάξει από το χαρτοφυλάκιό του.Επιπροσθέτως φαίνεται πως η περίοδος ψυχρότητας που υπήρξε με το Μέγαρο Μαξίμου την περίοδο των ευρωεκλογών έχει παρέλθει και η επικοινωνία με τον κ. Κ.Καραμανλή έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ
Ο πονηρός
ΠΟΛΛΟΙστη ΝΔ υποστηρίζουν ότι αν τον Ζαγορίτη δεν τον διαδεχθεί ο κ.Μεϊμαράκης, τότε θα τον διαδεχθεί ο υφυπουργός Παιδείας κ.Ανδρέας Λυκουρέντζος,ο οποίος θεωρείται γέννημα θρέμμα του κομματικού μηχανισμού.Ο βουλευτής Αρκαδίας συναντάται τακτικά- και πάντοτε μυστικά- με τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ.Ι. Αγγέλου,ο οποίος του αναθέτει ορισμένες μυστικές αποστολές.
Θεωρείται αρκετά ευέλικτος και «πονηρός» για να αναλάβει ένα αξίωμα που απαιτεί ικανότητες επιβίωσης σε παρασκηνιακές μάχες και απολύτως πειθαρχημένος για να μη δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση.
Είχε διατελέσει στο παρελθόν αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού,ενώ πρόσθετο προσόν του είναι ότι αποτελεί το «αντίπαλον δέος» του κ.Π.Τατούλη στην Αρκαδία,και για τον λόγο αυτόν τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης από την κυβέρνηση.
Διατηρεί άριστες σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Ομάδα,αλλά και με τον κομματικό μηχανισμό.

ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
Ο νεανικός
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣΜεταφορών είναι η εναλλακτική λύση που διαθέτει ο Πρωθυπουργός.Λόγω της θητείας του ως προέδρου της ΟΝΝΕΔ διατηρεί στενούς δεσμούς με τη νεολαία,ενώ εκλέγεται κι εκείνος στην περιφέρεια (Ροδόπη),καθώς ο κομματικός μηχανισμός υποστηρίζει ότι ο νέος Γραμματέας δεν πρέπει πλέον να εκλέγεται σε μεγάλη περιφέρεια για να μην προκαλεί αντιπαλότητες και αντισυσπειρώσεις.Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συμμετέχει σε συγκεντρώσεις και δείπνα με βουλευτές και κομματικά στελέχη. Η επιλογή του κ.Ευρ.Στυλιανίδη θα προκριθεί και στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός αποφασίσει στον επόμενο ανασχηματισμό να καθιερώσει αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος,καθώς το υπουργείο Μεταφορών πιθανότατα θα ενωθεί με το υπουργείο Δημοσίων Εργων.Από την άλλη πλευρά,η προσπάθεια που καταβάλλει να εξυγιάνει τον ΟΣΕ και να εξορθολογίσει τις αστικές συγκοινωνίες μπορεί τελικά να αποτελέσει τον λόγο για τον οποίον να αποφασίσει ο κ.Καραμανλής να τον διατηρήσει στη θέση του.

Γ. ΒΛΑΧΟΣ
Το αουτσάιντερ
ΜΙΑ ΑΚΟΜΗυποψηφιότητα που αρχίζει να προβάλλει δειλά για το αξίωμα του Γραμματέα της ΝΔ,εφόσον καμιά από τις προηγούμενες δεν προχωρήσει,είναι του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ.Βλάχου.Εκλέγεται στην Περιφέρεια Αττικής,έχει αποδείξει ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό και πως μπορεί να εργάζεται αδιάκοπα, καταπίνοντας τις εσωκομματικές βολές χωρίς να απαντά στις προκλήσεις.Μετά την αποχώρηση του κ.Θ.Ρουσόπουλου ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο στην περιφέρειά του, ενώ και στον τομέα του Εμπορίου,του οποίου έχει την ευθύνη, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Θεωρείται επίσης σκληρός κομματικός,ο οποίος δεν διστάζει,αν χρειαστεί,να προχωρήσει σε ρήξεις,έχει την εμπιστοσύνη του Μεγάρου Μαξίμου και αποτελεί το «αντίπαλον δέος» του κ.Π.Δούκα.Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και για πολλούς μπορεί να αποτελέσει την «έκπληξη» που προετοιμάζει για το κόμμα ο κ.Καραμανλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: