Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

O Σόιμπλε προειδοποιεί την ΕΚΤ να μην πάρει απόφαση αγοράς ομολόγων

Μερικές ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η αγορά ομολόγων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έως και τριετούς διάρκειας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ θα κινηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. «Είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ γνωρίζει ότι η αποστολή της τράπεζας επικεντρώνεται πρωτίστως στην διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών», τόνισε σε συνέντευξή του προς το ειδησεογραφικό μαγκαζίνο του ZDF, „Heute Journal“, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «η χρηματοδότηση κρατών δεν συνιστά αρμοδιότητα της κεντρικής τράπεζας».
Προβληματική η δημοσίευση του αποτελέσματος των ψηφοφοριών
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντέκρουσε δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία θέλουν τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν να είναι απομονωμένος στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, με την κριτική που έχει ασκήσει στα σχέδια του Μάριο Ντράγκι. Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποσπάσματα από τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΚΤ. «Θεωρώ προβληματικό για τον θεσμό το γεγονός ότι δημοσιεύεται το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «όλες αυτές οι εικασίες, που αφορούν το ποιος συμμαχεί με ποιον εναντίον ποίου, δεν εξυπηρετεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας».
Παρών στη συνεδρίαση και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να χρηματοδοτείται το δημόσιο χρέος των κρατών με το εργαλείο της εκτύπωσης νέου χρήματος και ότι η μοναδική λύση είναι να μειώσουν τα κράτη τα χρέη τους.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει παρουσία του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, προσβλέποντας στην άμβλυνση των πιέσεων που ασκούν οι αγορές στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση ότι τα επωφελούμενα κράτη θα προσαρμόζονται στα αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: