Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Βρούτσης: Kαθοριστικός ο ρόλος της Πολιτείας στον κατώτατο μισθό και επέκταση του εργοσήμου

Καθοριστικό ρόλο θα έχει πλέον η Πολιτεία και στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τασσόμενος ενάντια στο ενδεχόμενο νομοθέτησης νέων ρυθμίσεων στα εργασιακά με βάση τις επιταγές της τρόικας προτού ωριμάσουν οι πρόσφατες αλλαγές.
"Δεν συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός ομαλού κλίματος να ανοίγουμε νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις προτού αποτιμηθούν οι επιπτώσεις των πολλών αλλαγών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα", δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Καθημερινή της Κυριακής", σημειώνοντας πως δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να αποφευχθεί η συζήτηση των καυτών εργασιακών θεμάτων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της τρόικα στο υπουργείο Εργασίας.
"Δεν υπήρξε καμία διάθεση αποφυγής. Δεν είμαι άνθρωπος που κρύβεται", αποσαφήνισε, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη η Αθήνα να κινηθεί με "τον δικό μας μεταρρυθμιστικό βηματισμό" και "να ισορροπήσει ξανά η αγορά εργασίας, να ωριμάσουν οι επιπτώσεις των αλλαγών που έχουν γίνει, να συζητήσουμε ειλικρινά – και όχι προσχηματικά όπως στο παρελθόν – με τους κοινωνικούς εταίρους".
Υπενθυμίζεται πως η τρόικα έχει θέσει επί τάπητος μία σειρά από σκληρά μέτρα, περιλαμβανομένων της μείωσης των αποζημιώσεων σε περίπτωσης απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, την θεσμοθέτηση εξαήμερης εργάσιμης εβδομάδας και την αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από τα ωράρια λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, ο Γ. Βρούτσης προανήγγειλε την επέκταση του εργόσημου σε πολλούς κλάδους της οικονομίας και μείωση των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλονται υπέρ κλάδων του ΟΑΕΔ.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός χαρακτήρισε "κρίσιμη προτεραιότητα" την επέκταση του εργοσήμου σε χιλιάδες εργαζομένους "σε δραστηριότητες περιστασιακού χαρακτήρα και εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής", όπως οι εργαζόμενοι σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, σποραδική προώθηση πωλήσεων, διανομή εντύπων, delivery κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: