Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Εξάγουμε κοσμήματα, τρόφιμα και μηχανές

Μείωση των Ελληνικών εξαγωγών στους 5 από τους 6 βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας στην Ευρώπη προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων. Ωστόσο, τις εν λόγω μειώσεις υπερκαλύπτουν οι θετικές εξελίξεις σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, όπου τα ελληνικά προϊόντα αποσπούν νέα μερίδια αγορών.
Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην επικαιροποιημένη μελέτη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).
Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, ισχυρές αντοχές και αντιστάσεις, αλλά και σημαντικές προκλήσεις ανάκτησης εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων αναδεικνύουν τα στοιχεία, σχετικά με την πορεία των ελληνικών εξαγωγών για το α΄ εξάμηνο του 2012. Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του ελλείμματος εμπιστοσύνης παραδοσιακών εμπορικών εταίρων για την ελληνική οικονομία, υπερκαλύπτεται από την αύξηση των συναλλαγών σε νέες αγορές, με πυρήνα τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.
Συνολικά, η άνοδος κατά 4,3%, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012, στα 8.209 εκ.ευρώ από 7.867,4 εκ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011 οφείλεται στις αυξητικές τάσεις που καταγράφονται στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Μ.Ανατολή & Β.Αφρική (31,8%), τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία 17,4%) τις χώρες της Β.Αμερικής (38,9%), την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) κατά 34,3%, τη ΝΑ Ασία (30,3%) και την Κίνα (49%), περιοχές οι οποίες απορροφούν μαζί το 27,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Οι αυξητικές τάσεις σε αυτούς τους προορισμούς μαζί με τις μικρότερης σημασίας αυξήσεις προς τις άλλες Αναπτυγμένες Χώρες (Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία) κατά 39,4%, τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (31,8%), τη Λατινική Αμερική κατά 88,7% και την Ινδία (27,6%) υπερκαλύπτουν τις μειώσεις των εξαγωγών που παρατηρούνται προς τους κύριους εμπορικούς εταίρους της χώρας, την ΕΕ (27) κατά -6,8% και τα Βαλκάνια κατά -3,6% (με περίπου 67% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών). Θα πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι μειώσεις καταγράφονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ 15, με εξαίρεση το Βέλγιο (+36%) και τη Σουηδία (+2,1%).
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «οι εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν τον κλάδο εκείνο της ελληνικής οικονομίας που επιβεβαιώνει τις πραγματικές δυνατότητες και τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας, σε όρους διεθνούς ανταγωνισμού. Ωστόσο, το γεγονός της μείωσης των εξαγωγών στους 5 από τους 6 βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας στην Ευρώπη, επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων, εξαγωγικών επιχειρήσεων, συλλογικών φορέων, παραγωγικών δυνάμεων, αλλά και της Επίσημης Πολιτείας, σε μία εκστρατεία διαρκείας για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος και την εδραίωση του αισθήματος ασφαλών συναλλαγών με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στο διεθνές εμπόριο και ειδικά στις εξαγωγές, ο παράγοντας ψυχολογία είναι καθοριστικός. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας, οι ελληνικές εξαγωγές δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ αντίθετα η σταθερότητα έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο. Ήδη ο αγροτοδιατροφικός τομέας ανακτά μερίδια στην παγκόσμια αγορά, την ώρα που η βιομηχανική παραγωγή επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντιστάσεις, συνθέτοντας ένα ισχυρό συνδυασμό καινοτόμων και παραδοσιακών προϊόντων, αντάξιων των πιο απαιτητικών αγορών του κόσμου. Αποτελεί, λοιπόν, συνολική ευθύνη, να αποσταλεί ηχηρό μήνυμα εκτός των συνόρων για τις παραγωγικές δυνατότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων».
Σύμφωνα με την έρευνα, στη λίστα των 100 πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων καταγράφονται 18 νέες είσοδοι, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011, που αφορούν κυρίως προϊόντα μηχανολογικού εξοπλισμού, δομικά υλικά, κοσμημάτων και πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χρυσός, καθώς και τρόφιμα, όπως πεπόνια, καρπούζια και είδη ζαχαροπλαστικής.
Γενικότερα, ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο συνολικός όγκος των πετρελαιοειδών, η αύξηση, προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις αυξήσεις των εξαγωγών των πρώτων υλών κατά 39,4% και των αγροτικών προϊόντων κατά 6,9%. Στασιμότητα (0,2%) καταγράφεται για την κατηγορία βιομηχανικά προϊόντα, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές των χαμηλών σε αξία εξαγωγών της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες (στις οποίες περιλαμβάνονται και τα εμπιστευτικά προϊόντα) μειώθηκαν κατά -10,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ελληνικών εξαγωγών και τις κυριότερες αγορές προορισμού των ελληνικών προϊόντων, στις πρώτες θέσεις παρατηρούνται περιορισμένες ανακατατάξεις. Η Ιταλία, εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά που κατέκτησε το 2011, ενώ σε υψηλότερες θέσεις κατατάσσονται πλέον η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Βέλγιο. Στην κατάταξη των 100 πρώτων αγορών προορισμού για τα ελληνικά προϊόντα καταγράφονται 9 νέες είσοδοι χωρών (Ακτή Ελεφαντοστού, Μπενίν, Παναμάς, Μαλαισία, Βιετνάμ, Βρετ. Παρθένοι Νήσοι, Σρι Λάνκα, Κολομβία και Αφγανιστάν).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην δημοσιευμένη αυτή έρευνα, δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για εξαγωγές πετρελαιοειδών, δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διασαφήσεις.
Ενδεικτική της έκτασης της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, είναι και η πορεία των εισαγωγών. Με εξαίρεση τα καύσιμα (+54,6%) και τα λάδια-έλαια (+15,1%), σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταγράφονται σημαντικές μειώσεις, ενώ γεωγραφικά αύξηση εισαγωγών παρατηρείται μόνο από τη Ν. Α. Ασία (+59,2%) και τη Λατ. Αμερική (+30,5%). Οι τάσεις αυτές διαμόρφωσαν μία νέα συνολική υποχώρηση κατά -9,9%, με την αξία των εισαγωγών στην Ελλάδα να διαμορφώνεται σε 15.182,3 εκ. ευρώ έναντι 16.857,6 εκ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2011.
Ως αποτέλεσμα των αυξητικών τάσεων (4,3%) των εξαγωγών και της συνεχιζόμενης πτώσης (-9,9%) των εισαγωγών ενισχύεται η τάση περιορισμού του εμπορικού ελλείμματος σε -6.973,3 εκ.ευρώ από -8.990,2 εκ. ευρώ στο εξάμηνο του 2011, ήτοι μείωση του ελλείμματος κατά -22,4%.
http://dailynews24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: