Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην Θράκη ζητά βουλευτής του “ΣΥΡΙΖΑ”

Του Θωμά Σταμούλη
για τον Παρατηρητή της Θράκης
Ο βουλευτής Ροδόπης κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ υποστηρίζει το δικαίωμα της μειονότητας να έχει δίγλωσσα νηπιαγωγεία, όπως τα δίγλωσσα μειονοτικά Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ως προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών στα δημοτικά σχολεία.
Θυμίζουμε πως το όλο ζήτημα προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την άρνηση των αρμόδιων διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Ροδόπη και Ξάνθη να εγγράψουν στην πρώτη τάξη του δημοτικού συνολικά 40 παιδιά από τη μειονότητα, για το λόγο ότι δεν είχαν φοιτήσει πρωτύτερα σε νηπιαγωγεία.
Επισημαίνεται πως ο σχετικός νόμος είχε παραμείνει ανενεργός επί σειρά ετών, αλλά με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας φέτος ξανατέθηκε σε εφαρμογή.
Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ, μετά από σειρά επαφών που είχε χθες με εκπαιδευτικούς φορείς, τοποθετήθηκε επικριτικά εναντίον της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας, κάνοντας λόγο για βεβιασμένη απόφαση, δίχως προηγούμενη επαρκή ενημέρωση των γονέων, και προτείνοντας την ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε να ανασταλεί και για φέτος η εφαρμογή του νόμου», υπογράμμισε ο κ. Καραγιουσούφ, «και να επιτραπεί στα παιδιά να εγγραφούν στα δημοτικά σχολεία, γιατί κανένας δεν μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα της στοιχειώδους εκπαίδευσης».
«Υπάρχει ελλειπής ενημέρωση για το νόμο που ισχύει εδώ και χρόνια, αλλά δεν εφαρμόστηκε μέχρι τις μέρες μας», παρατήρησε, «και απορούμε γιατί φέτος εφαρμόζεται, χωρίς να υπάρχει μια ανάλογη υποδομή, χωρίς να υπάρχουν νηπιαγωγεία παντού.
Πιστεύω ότι ήταν βεβιασμένη η κίνηση του υπουργού να πάρει μια απόφαση, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να μην εγγραφούν τα παιδιά. Μπορεί λόγω αποστάσεων να μην μπόρεσαν να πάνε σε νηπιαγωγεία κάποια παιδιά. Πρέπει να γίνει και μια ενημέρωση των γονέων».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και η δική του είναι υπέρ του δικαιώματος της μειονότητας να έχει και δίγλωσσα νηπιαγωγεία, όπως υπάρχουν ήδη δίγλωσσα μειονοτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Πηγή: Ελεύθερη Θράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: