Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Κατέθεσε και ο Γ.Αρσένης για το ΔΝΤ

Περίπου μία ώρα παρέμεινε στο γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, που κλήθηκε για να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία διενεργείται μετά τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη περί «αποτυχημένου» οικονομικού προγράμματος το οποίο, αν και σε γνώση όλων, εφαρμόστηκε για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.
Ο κ. Αρσένης, σε δηλώσεις του μετά την κατάθεσή του, υποστήριξε ότι ερωτώμενος από τους εισαγγελείς επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ρουμελιώτης, σε ιδιωτικές συζητήσεις που είχαν, του είχε αναφέρει ότι στο ΔΝΤ επικρατούσε κλίμα προβληματισμού για το πρόγραμμα της Ελλάδας. Όπως είπε ο πρώην υπουργός, όλα αυτά τα χρόνια «επειδή έχω ασχοληθεί ιδιωτικά με το θέμα του χρέους, ανταλλάσσαμε απόψεις με τον κ. Ρουμελιώτη».
Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους ο κ. Αρσένης για το θέμα της ενημέρωσης ή όχι της κυβέρνησης εκ μέρους του κ. Ρουμελιώτη περί της επιτυχίας του εφαρμοζόμενου προγράμματος, απάντησε ότι το θέμα είναι θεσμικό και ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να παρέμβει, αλλά συμπλήρωσε πως «όταν με ρωτούσαν τις απόψεις μου, τις μετέφερα».
Ο κ. Αρσένης τόνισε σε δηλώσεις του ότι «όλο αυτόν τον καιρό, η χώρα μας έχει παγιδευτεί σε έναν τερατώδη μηχανισμό, που τρώει τις σάρκες μας και καταβροχθίζει τις καλύτερες ελπίδες, τα οράματα του λαού και παράγει απελπισία και οργή. Πρέπει να βγούμε από αυτή την τρύπα, πρέπει να προτάξουμε και να εφαρμόσουμε ένα εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της παραγωγής, με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή».
Κατά την άποψη του πρώην υπουργού, το κλίμα για μια τέτοια προσπάθεια είναι πρόσφορο, τόσο λόγω του ευρώ που κλυδωνίζεται αλλά και λόγω της συγκυβέρνησης, καθώς αυτό ήταν και το νόημα των πρόσφατων εκλογών. «Η Ευρώπη λειτουργεί στη βάση των διαπραγματεύσεων. Έχουμε νομίζω πειστικά επιχειρήματα να προτείνουμε ένα δικό μας εθνικό πρόγραμμα που θα είναι καλό και για την Ελλάδα και για το ευρώ. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το κάνουμε και είναι πρόσφορο το κλίμα λόγω της συγκυβέρνησης, δεδομένου ότι αυτό ήταν το νόημα των εκλογών: αλλαγή, απαγκίστρωση, επαναδιαπραγμάτευση, ένα άλλο πρόγραμμα. Αυτή ήταν η λαϊκή εντολή και τώρα που κλυδωνίζεται το ευρώ, μπορούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της παραγωγής μας, με αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Επιμένω σε αυτό, με απογοήτευση και οργή δεν μπορούμε να πάμε μπροστά» υπογράμμισε ο κ. Αρσένης.
Επόμενη μάρτυρας που έχει κληθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς είναι η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: