Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής, Σου Λέει! Ποιος Μέγας Αλέξανδρος;

Ένα ακόμη τουρκικό σίριαλ ετοιμάζεται να ξεκινήσει από βδομάδα. Πολυδιαφημισμένο και αναμενόμενο. Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής! Ο σουλτάνος ο οποίος έφτασε μέχρι τα πρόθυρα της Βιέννης οδηγώντας την Οθωμανική αυτοκρατορία στη μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση που κατείχε ποτέ. Και από δίπλα μια χριστιανή ορθόδοξη, σκλάβα (τυχαίο) και ολίγον ελεύθερων ηθών (τυχαίο) που θα παρασύρει τον αθώο και ηθικό (τυχαίο και αυτό) σουλτάνο.
Κι ωραία όλα αυτά, αλλά μια απορία έχω. Εμείς τι στην ευχή δουλειά έχουμε με το Σουλεϊμάν; Εκτός αν κοντεύουμε να πιστέψουμε πως είμαστε απόγονοί του.
Βέβαια οι γείτονες ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Ακριβές και προσεγμένες παραγωγές που διαφημίζουν μια ψεύτικη εικόνα του τουρκικού λαού. Ηθικοί, ανθρωπιστές, μπεσαλήδες, φιλειρηνικοί.
Εμείς όμως; Πού είναι μια τηλεοπτική σειρά με τη ζωή πχ του Ιωάννη Καποδίστρια, του Αριστοτέλη, του αυτοκράτορα Ηράκλειου, του Καραθεοδωρή, της αυτοκράτειρας Ελένης, του Μακρυγιάννη, του Παπανικολάου, του Ρήγα Φερραίου και πόσων ακόμη που θα χρειαζόμασταν ολόκληρες σελίδες για να τους παραθέσουμε; Πού είναι μια τηλεοπτική σειρά για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Κάτι ξένοι μόνο καταπιάστηκαν με αυτόν και τα έκανα θάλασσα προσβάλλοντας τη μνήμη του.
Η ιστορία μας είναι γεμάτη σπουδαίες προσωπικότητες των τεχνών, των γραμμάτων, της επιστήμης, της διανόησης, της πολιτικής και της στρατηγικής.
Μα δεν υπάρχει ούτε ένα πρόσωπο μέσα από την ιστορία μας που να αξίζει να δούμε τη ζωή του σε τηλεοπτική σειρά και να την προωθήσουμε στο εξωτερικό;
Ή μήπως αυτές οι πρακτικές δε στοιχειοθετούν μια έξυπνη άσκηση εξωτερικής πολιτικής; Τι πιο αποτελεσματικό από το να μπαίνεις επίσημα κάθε βράδυ στα σπίτια ενός λαού προβάλλοντας ένα πρόσωπο που μόνο αγαπητό μπορεί να σε καταστήσει;
Έχω ξαναγράψει για τα τουρκικά σίριαλ και τους λόγους που πετυχαίνουν. Εν προκειμένω όμως ένα πράγμα αυτή τη φορά με απασχολεί. Εμείς στερέψαμε από ιστορία για να την προβάλλουμε;
Σου-λεϊ-μάν ο μεγαλοπρεπής σου λέει ο άλλος… Και νεοέλληνες οι δουλοπρεπείς ας μου επιτραπεί να προσθέσω!
Ε ρε ένας Αλέξανδρος που μας χρειάζεται. Να εμπνεύσει και να οδηγήσει!
http://freepen.gr/?p=8121

Δεν υπάρχουν σχόλια: