Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ρωσία ο καλύτερος δανειστής στον κόσμο - Διέγραψε χρέη της Β. Κορέας

Μετά από διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στις αρχές του 2012 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα υπέγραψαν συμφωνία για την εξάλειψη του 90% του χρέους της δεύτερης στην πρώτη, ύψους 8,4 δις ευρώ.Η κυβέρνηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να ετοιμάζει σχέδια για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς τη Νότιο Κορέα, μέσω εδαφών που θα παραχωρήσει το ιδιότυπα σταλινικό καθεστώς του νεαρού βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ-Ουν.
«Υπεγράφη στη Μόσχα συμβόλαιο για την αναδιάρθρωση του χρέους που οφείλει η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας στη Ρωσική Ομοσπονδία ως απόρροια των δανείων που είχε χορηγήσει η πρώην Σοβιετική Ένωση στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας», αναφέρει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βορείου Κορέας NCNA.
Οι πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές δεν προσδιορίζουν τους όρους υπό τους οποίους η Βόρεια Κορέα θα αποπληρώσει το υπόλοιπο 1 δις δολάρια. Με βάση προηγούμενες δηλώσεις του ρώσου υπουργού Οικονομικών Σεργκέι Σταρτσάκ ωστόσο, η Βόρεια Κορέα κατά πάσα πιθανότητα θα εξοφλήσει τμήμα του χρέους της με έργα που θα εξυπηρετούν τα ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Σύμφωνα με τον Στάρτσακ, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο επενδύσεων στην εκπαίδευση της Βορείου Κορέας, το σύστημα υγείας και, κυρίως, τον ενεργειακό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: