Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τη ρατσιστική βία

ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΑΝΤ. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ
Κλιμακώνεται η κόντρα πολιτείας – Χρυσής Αυγής. Αντιδρώντας στην απόφαση Δένδια να αφαιρεθεί η αστυνομική φύλαξη από τους βουλευτές της, η Χρυσή Αυγή κατέθσε σήμερα μηνυτήρια αναφορά κατά του του υπουργού Δημόσιας Τάξης, του αρχηγού της ΕΛΑΣ και παντός άλλου υπευθύνου.
Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να πατάξει τα τελευταία κρούσματα προωθώντας ρύθμιση με την οποία θα αυστηροποιείται η ποινική μεταχείριση σε περιπτώσεις ρατσιστικής βίας σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης που καταδίκασε έντονα τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης τροποποιείται η διάταξη του άρθρου 79 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με την οποία η τέλεση των εγκλημάτων, που διαπράττονται από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού, συνιστά επιβαρυντική περίπτωση κατά την επιμέτρηση της ποινής. Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται επιπλέον ότι σε περίπτωση πλημμελήματος η ποινή είναι ανώτερη των τριών ετών και δεν μπορεί να μετατραπεί ή να ανασταλεί.
Ως προς τις πρόσφατες και συνεχιζόμενες ενέργειες βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής κατά αλλοδαπών, ο κ. Ρουπακιώτης επισήμανε ότι «αποδοκιμάζουμε κάθε πράξη βίας και μίσους από όπου και αν προέρχεται, από οποιονδήποτε και κυρίως από μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής» και πρόσθεσε: «Τέτοιες πράξεις προσβάλλουν τις παραδοσιακές αρχές δικαίου, καταλύεται η συνοχή της κοινωνίας και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις αναπτύσσονται νεοφασιστικές ιδέες που εκμεταλλεύονται τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του φαινομένου και να γίνει μία πανεθνική προσπάθεια απομόνωσης των νεοφασιστικών στοιχείων. Υπάρχει μέγιστος κίνδυνος για την πολιτεία και τη δημοκρατία».
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν η Αστυνομία μπορεί να αντιμετωπίσει παρόμοια ρατσιστικά φαινόμενα, ο κ. Ρουπακιώτης απάντησε ότι η «Αστυνομία οφείλει, αλλά δεν μπορεί μόνη της», προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει και η συμπαράσταση των πολιτών και καταλήγοντας: «Τέτοια υποκατάστατα του κράτους προσπαθεί να δημιουργήσει η Χρυσή Αυγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: