Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

«Ναι» υπό όρους στον μηχανισμό στήριξης

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Πράσινο φως στον Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο-υπό προϋποθέσεις-έδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απορρίπτοντας τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας.
Οι οκτώ δικαστές έδωσαν το πράσινο φως στον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ για την επικύρωση-υπό προϋποθέσεις- του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και για την έγκριση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, καθώς έκριναν «μη βάσιμες» τις ενστάσεις.
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 12/09
To Δικαστήριο απέρριψε επίσης τις ενστάσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και αναφέρει ότι η γερμανική βουλή θα πρέπει να ενημερώνεται για τις αποφάσεις του ESM.
Επίσης προσθέτει ότι η γερμανική συνεισφορά στον Μηχανισμό δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 190 δισ. ευρώ χωρίς την έγκριση της Κάτω Βουλής της Γερμανίας.
Οι Γερμανοί δικαστές χθες απέρριψαν προσφυγή του Βαυαρού ευρωσκεπτικιστή βουλευτή Πέτερ Γκαουβάιλερ σύμφωνα με την οποία η ανακοίνωση της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών τίτλων χρέους «δημιουργεί μία τελείως νέα κατάσταση που δικαιολογεί την αναβολή της ανακοίνωσης των δικαστών της Καρλσρούης».
Στο πλευρό του Π. Γκαουβάιλερ τάχθηκε ο γ.γ. της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ. Σε συνέντευξή του προς την «Augsburger Allgemeine» επέκρινε εκ νέου την απόφαση της ΕΚΤ χαρακτηρίζοντάς τη «λάθος και άκρως επικίνδυνη».
Η στάση του Α. Ντόμπριντ επικρίθηκε έντονα από τον γ.γ. των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Χέρμαν Γκρέχε, ο οποίος τόνισε ότι «ο καθένας θα πρέπει να ζυγίζει τα λόγια του».΄
Αντιδράσεις Μέρκελ-Σόιμπλε-Ρέσλερ
Αντιδρώντας στην απόφαση, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι η έμφαση που δίνει το Δικαστήριο, στα δικαιώματα της βουλής, παρέχει ασφάλεια σε βουλευτές και φορολογούμενους, ενώ ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι εντός εβδομάδων θα είναι δυνατή η λειτουργία του ESM.
Την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας χαιρέτισε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.
«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Με αυτή τη σαφή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο για διατήρηση του ευρώ σταθερού», είπε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας σε δημοσιογράφους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι λίαν συντόμως, η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ποιον τρόπο θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Γιούνκερ: Στις 8 Οκτωβρίου μπορεί να ξεκινήσει ο ESM
Μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία του ESM στις 8 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο μετά την ανακοίνωση του Γερμανικού Συνταγματικού δικαστηρίου που δίνει το πράσινο φως για την λειτουργία του μηχανισμού. Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη ημέρα είναι προγραμματισμένο το Eurogroup.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει πως σχεδιάζει την συνεδρίαση των μελών του συμβουλίου του μόνιμου μηχανισμού στήριξης στο περιθώριο του Eurogroup και σκοπεύει να παραβρεθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Μόντι: «Εξαιρετικά νέα»
«Εξαιρετικά νέα» χαρακτήρισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι. Την απόφαση χαιρέτισε και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, σημειώνοντας ότι επιτρέπει να γίνει το επόμενο βήμα προς την σταθεροποίηση της ευρωζώνης, μέσω της παρέμβασης του ESM, «κάτι που αποτελεί πολύ καλά νέα».
Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης επιτάχυνε τα κέρδη του σήμερα το πρωί αμέσως μετά το «πράσινο φως» του Συνταγματικού Δικαστηρίου στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: