Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Τον Μάιο στην Αθήνα ο Ερντογάν

Στα μέσα Μαίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν. Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (08/03) στην Άγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.Ανακοινώθηκε επίσης η προετοιμασία για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας με τη συμμετοχή δέκα υπουργών από την Ελλάδα και δέκα αντίστοιχα από την Τουρκία.
Συμφωνήθηκε επίσης η εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας καθώς επίσης και πέντε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία είναι:
1. Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη (ΝΑΤΟ), με τη συμμετοχή χωρών-μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, τα συναφή εκπαιδευτικά κέντρα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
2. Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους Αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.
3. Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRDC-TR) και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (NDC-GR), για εκπαιδευτικούς λόγους.
4. Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.
5. Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χωρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών.
Συναντήσεις με Γκιούλ Ερντογάν
Ο κ. Δρούτσας είχε συναντήσεις την Πέμπτη (08/04) ακόμη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλαχ Γκιούλ και τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας στην τουρκική πρωτεύουσα, άνοιξαν το δρόμο για την εντατικοποίηση των Διερευνητικών Επαφών με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί ο επόμενος γύρος των Διερευνητικών Επαφών να γίνει πριν από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, στα μέσα Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: