Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Δίαιτα και γονίδια πρέπει να... συνεργάζονται!

Αναλογία μεταξύ της επιτυχίας μιας δίαιτας και των γονιδίων των ενδιαφερομένων να αποκτήσουν ένα πιο καλλίγραμμο σώμα κατάφεραν να εντοπίσουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ των ΗΠΑ, δίνοντας ελπίδες για πιο εξατομικευμένες και περισσότερο αποτελεσματικές δίαιτες.
Οπως έδειξε η έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για Προβλήματα της Καρδιάς και της οποίας ηγήθηκε ο καθηγητής Κρίστοφερ Γκάρντνερ του Στάνφορντ, κάποιες γυναίκες είναι γενετικά «προγραμματισμένες» να χάνουν πιο εύκολα κιλά με συγκεκριμένα διατροφικά προγράμματα και όχι με οποιαδήποτε δίαιτα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ πήραν δείγματα σάλιου από περίπου 100 υπέρβαρες γυναίκες, οι οποίες είχαν δοκιμάσει διάφορες διατροφές. Υστερα από ανάλυση του γενετικού υλικού τους κατέληξαν σε πέντε γονίδια που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα «χρησιμοποιεί» το λίπος και τους υδατάνθρακες.
Συμπερασματικά, η ομάδα κατέληξε στο ότι οι γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες που ταιριάζουν στον γονότυπό τους χάνουν κιλά τρεις φορές πιο γρήγορα από άλλες γυναίκες σε δίαιτα. Επίσης, οι εν λόγω γυναίκες χάνουν και περίπου διπλάσιους πόντους από την περιφέρεια. Στο δείγμα της έρευνας το ποσοστό όσων ανταποκρίνονται σε δίαιτες χαμηλές σε λίπη είναι 50%, ενώ το άλλο 50% είναι όσοι ωφελούνται από δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες.
Οπως δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ: «Η διαφοροποίηση στην απώλεια βάρους μεταξύ ανθρώπων που η δίαιτά τους ταίριαζε με τον γονότυπό τους και αυτών που ήταν ασύμβατη είναι άκρως ενδιαφέρουσα και ανοίγει έναν νέο δρόμο για την απώλεια βάρους που δεν είχε περπατηθεί πιο πριν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: