Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Πρώτοι σε Ευρώπη στη διακοπή καπνίσματος οι Έλληνες!

Σαραντάρης ή σαραντάρα αλλά συνειδητοποιημένοι ότι το κάπνισμα θα τους οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτό είναι το προφίλ του Έλληνα ή της Ελληνίδας που αποφασίζει να κόψει το τσιγάρο Το απίστευτο όμως είναι ότι το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες αν και θεωρούνται από τους πιο μανιακούς καπνιστές στην Ευρώπη καταφέρνουν να κόψουν αυτή τη συνήθεια σε ποσοστό 65 με 80%.
Αυτά τα ποσοστά επιτυχίας, κατέταξαν του 'Ελληνες πρώτους στην Ευρώπη. Πρόσφατη μελέτη που έγινε σε ευρωπαϊκά εξειδικευμένα κέντρα σε σύνολο 567 καπνιστών με συμμετοχή 10 ειδικών τμημάτων από την Ελλάδα, φάνηκε ότι παρ' ότι οι Έλληνες καπνιστές κάπνιζαν περισσότερο και περισσότερα χρόνια και παρ' ότι ήταν περισσότερο εξαρτημένοι, κατάφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό να κόψουν το κάπνισμα σε σύγκριση με καπνιστές των άλλων χωρών.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν και σε πρόσφατο συνέδριο στις ΗΠΑ, ενώ όπως επισημαίνει στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", η πνευμονολόγος Χρ. Γκράτζιου, αναπλ. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ποσοστά της καλής αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων διακοπής που εφαρμόζονται στην Ελλάδα επιβεβαιώνει και η μακρόχρονη κλινική εμπειρία της λειτουργίας του Ειδικού Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος στη Μονάδα Νοσημάτων Θώρακος του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, το οποίο διευθύνει.

Τα στοιχεία της έρευνας

Μία πρόσφατη ανάλυση του Ειδικού Κέντρου βασισμένη σε 5.000 Έλληνες καπνιστές που προσήλθαν στο πρόγραμμα, έδειξε ότι οι Έλληνες καπνιστές που ζήτησαν βοήθεια ήταν ηλικίας γύρω στα 42 χρόνια (αν και τα τελευταία έτη έρχονται και νεότερα άτομα), κάπνιζαν 2-3 πακέτα την ημέρα (πολλοί και πάνω από 30 έτη), με βαριά εξάρτηση (σύμφωνα με ειδική κλίμακα που εκτιμά την εξάρτηση στη νικοτίνη) περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους καπνιστές, με βαριές καπνίστριες και τις γυναίκες.
Παρά τη μεγάλη και βαριά καπνιστική συνήθεια, τα ποσοστά επιτυχίας είναι μεγάλα και κυμαίνονται από 65% έως 80% των καπνιστών που καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών (οι περισσότεροι σε 15 μέρες), δηλαδή 8 στα 10 άτομα καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα μέσα στον πρώτο μήνα της προσπάθειάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: