Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Οι επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο εξαρτώνται από την διατροφή

Οι χώροι όπου μαζικά συγκεντρώνονται τα παιδιά, όπως είναι το σχολείο, τα φροντιστήρια και οι αθλητικές ομάδες, μπορεί να αποτελέσουν σημαντικές εστίες μικροβιακών και ιογενών λοιμώξεων, ενώ ταυτόχρονα τα κοινά κρυολογήματα, ή η εποχική γρίπη είναι αρκετά συχνά, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και στις αρχές της άνοιξης με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.
Για τον λόγο αυτό και για να αποφευχθούν οι συχνές απουσίες από το σχολείο, το παιδί θα πρέπει να διατηρεί ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, μία ισχυρή, δηλαδή, φυσική άμυνα.
Τα παιδιά μεγαλώνοντας χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και ποικιλία από τροφές ώστε να παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Αυτό θα τους εξασφαλίσει την καλή υγεία και τις σωστές διατροφικές συνήθειες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, το παιδί κινδυνεύει από έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών με επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην υγεία του. Έρευνες έχουν δείξει πως παιδιά με λανθασμένη διατροφή (έλλειψη ποικιλίας τροφών στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, υποσιτισμός, υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος , ζάχαρη, αλάτι), έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες μεγαλώνοντας να παρουσιάσουν ασθένειες όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες, κυρίως αν οι ασθένειες αυτές έχουν ήδη παρουσιαστεί σε άλλα μέλη της οικογένειας τους.
Για να πετύχουμε για τα παιδιά μας μια σωστή διατροφή, εκτός από την άσκηση, η οποία πρέπει να υπάρχει καθημερινά στο πρόγραμμά τους, τα παιδιά πρέπει καθημερινά να παίρνουν τροφές από όλες τις κύριες ομάδες τροφών.
Η χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπών καθώς και η επαρκής πλήρωση των αναγκών του παιδιού σε σημαντικές βιταμίνες ιχνοστοιχεία και μέταλλα, είναι παράγοντες που εγγυώνται, κατά κάποιον τρόπο, την καλή κατάσταση της φυσικής άμυνας. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C, που τη βρίσκουμε κατά κόρον σε εσπεριδοειδή, καθώς και στα πράσινα φυλλώδη και κραμβοειδή λαχανικά, είναι από τα θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί πολύ έντονα με την ενίσχυση της φυσικής άμυνας, καθώς είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη αυτή θα πρέπει, λοιπόν, να προσλαμβάνεται καθημερινά σε επαρκείς ποσότητες από το παιδί, καθώς εκτός από την υγεία του ανοσοποιητικού συμβάλλει και στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου και του μαγνησίου από τον οργανισμό του.
Όταν αναφερόμαστε σε καλές σχολικές επιδόσεις, το συστηματικό διάβασμα αποτελεί μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Για να μπορέσει να μελετήσει το παιδί αποτελεσματικά αλλά και να ασχοληθεί με τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, θα πρέπει να εξασφαλίσει κατ' αρχάς το βασικότερο εφόδιο: την καλή του πνευματική λειτουργία. Ορισμένες διατροφικές ελλείψεις αλλά και η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, κυρίως νερού, κάτι που δυστυχώς τα παιδιά μας, λόγω άγνοιας και κακής διαπαιδαγώγησης, δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένες αποδόσεις για το παιδί και να δυσχεράνουν τη διαδικασία της εισροής της γνώσης. Από τα πιο σημαντικά μέταλλα για μία σωστή πνευματική λειτουργία του παιδιού είναι ο σίδηρος, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της μεταφοράς οξυγόνου από τους πνεύμονες στους υπόλοιπους ιστούς, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος, ενώ παράλληλα εμπλέκεται και σε αντιδράσεις παραγωγής ενέργειας εντός του οργανισμού μας. Τις ανάγκες του παιδιού σε σίδηρο μπορούν να καλύψουν τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές του συγκεκριμένου μετάλλου, όπως το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα όσπρια και τα πράσινα λαχανικά. Επίσης σημαντική ποσότητα σιδήρου περιέχει και η σπιρουλίνα, ιδιαίτερα η Ελληνική που παρασκευάζεται στη Νιγρίτα Σερρών.
Παρ' ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να προσλαμβάνουν άχρηστες και μη αναγκαίες θερμίδες, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν το μικρό τους να προσλαμβάνει την ενέργεια που έχει ανάγκη για τις καθημερινές του δραστηριότητες, σωματικές και πνευματικές. Μην ξεχνάτε ότι ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια και για πολύ βασικές λειτουργίες, όπως παραδείγματος χάρη η αναπνοή. Η κυριότερη ενεργειακή πηγή για τον άνθρωπο είναι οι υδατάνθρακες, οι οποίοι θα πρέπει να αποτελούν και τη βάση της διατροφής του παιδιού, καθώς πρόκειται για το κύριο «καύσιμο» που χρειάζεται ο εγκέφαλος αλλά και οι μυς, κατά τη διάρκεια της μελέτης και της άθλησης αντίστοιχα. Από τις σημαντικότερες διατροφικές πηγές υδατανθράκων είναι τρόφιμα, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και η πατάτες.
Πρωταρχικό μέλημα όλων των γονιών αποτελεί η υγιής ανάπτυξη της οστικής μάζας και γενικά των οστών των παιδιών και όχι άδικα, καθώς ένας ισχυρός σκελετός θα βοηθήσει το παιδί στο να είναι πιο δραστήριο αλλά και να εξελιχθεί σε έναν πιο υγιή και ενεργητικό ενήλικα. Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο είναι τρία από τα σημαντικότερα μέταλλα για τη δόμηση των οστών, ενώ καίρια είναι και η συμβολή της βιταμίνης D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Ας μην ξεχνάμε στο σημείο αυτό και τη συμβολή των εμπλουτισμένων τροφίμων στη συμπλήρωση των διατροφικών αναγκών του παιδιού, καθώς οι αποστροφές σε σημαντικές ομάδες τροφίμων αλλά και οι λανθασμένες επιλογές που παρατηρούνται συχνά σε αυτή την ηλικία τα καθιστούν από τα ιδανικότερα οχήματα θρεπτικών συστατικών για το παιδί. Για παράδειγμα, τρόφιμα όπως η σκόνη στιγμιαίου ροφήματος κακάο, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά κλπ, είναι εμπλουτισμένα με σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και μπορούν να παρέχουν σημαντικό μέρος ορισμένων από τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το παιδί σε καθημερινή βάση. Ο σωστός, λοιπόν, σχεδιασμός του σχεδίου διατροφής του παιδιού μπορεί να του εξασφαλίσει την επάρκεια τόσο σε ενέργεια όσο και σε θρεπτικά συστατικά που είναι αναγκαία για την προστασία και την προώθηση της υγείας του, προσφέροντάς του την υγεία σε ένα …πολύχρωμο πιάτο. Αν τα παιδιά βοηθηθούν να κατανοήσουν τη σημασία που διαδραματίζει η διατροφή στην υγεία τους, θα έχει λυθεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Αυτό της αργής, αλλά σταθερής δημιουργίας χρονιων ασθενειών από την παιδική ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: