Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Μέχρι δύο δραστηριότητες αντέχει ο εγκέφαλος

Και με την επιστημονική «βούλα» πλέον, οι άνθρωποι είναι αδύνατον να κάνουν παραπάνω από δύο πράγματα ταυτόχρονα, λόγω εγκεφάλου.
Σύμφωνα έρευνα γάλλων επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αδυνατεί να επικεντρωθεί σε τρεις ή και παραπάνω δραστηριότητες ταυτόχρονα.
Όταν λοιπόν προσπαθούμε να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα, όλα λειτουργούν φυσιολογικά καθώς ο εγκέφαλος επικεντρώνει το δεξί του μέρος στο ένα και το αριστερό του στο άλλο.
Τα πράγματα σκουραίνουν όταν στις δραστηριότητες μας προστίθεται και μια τρίτη…
32 εθελοντές εξετάστηκαν από τους γάλλους ερευνητές, με τη μέθοδο της προβολής εικόνων.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να εξασκηθούν σε ένα τεστ όπου θα ταίριαζαν γράμματα μεταξύ τους. Όταν έκαναν το πρώτο τεστ, ο εγκέφαλος στο σύνολο του έδειξε ότι είχε επικεντρωθεί σε αυτό, αλλά όταν τους ζήτησαν να κάνουν το ίδιο τεστ σε δύο παράλληλες εικόνες, τότε διαπιστώθηκε ότι ενεργοποιήθηκαν και τα δύο κέντρα του εγκεφάλου, το αριστερό και το δεξί, όπου λειτουργούσαν το ένα για την επίλυση της μιας άσκησης και το άλλο για την επίλυση της δεύτερης άσκησης.
Μάλιστα, ο εγκέφαλος έδειξε ότι άνετα μπορούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο ασκήσεις, να ενεργοποιεί διαδοχικά τα δύο κέντρα του εγκεφάλου, μεταφέροντας πληροφορίες από το ένα στο άλλο, αλλά όταν μπήκε και μια τρίτη άσκηση, ο εγκέφαλος έδειξε αδυναμία ενεργοποίησης τουλάχιστον στο ένα από τα δύο κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: