Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Έχεις ημικρανίες; Πάρε ασπιρίνη

Η λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον πόνο της ημικρανίας στο 50% των πασχόντων, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση 13 προηγούμενων μελετών που περιελάμβαναν 4.222 άτομα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στον δικτυακό τόπο Cochrane Systematic Reviews, ότι μια δόση ασπιρίνης των 1.000 mg ήταν ικανή να εξαφανίσει τον πόνο σε έναν στους τέσσερις πάσχοντες από ημικρανίες μέσα σε δύο ώρες από τη λήψη της- συγκριτικά μόνο ένα στα 10 άτομα που λάμβαναν εικονικό φάρμακο εμφάνισε εξάλειψη του πονοκεφάλου.
Στα μισά άτομα ο έντονος πόνος δεν εξαφανίστηκε αλλά μειώθηκε σημαντικά, ενώ μόνο ένας στους τρεις που έλαβαν εικονικό φάρμακο παρουσίασε τόσο σημαντική μείωση του πόνου.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο συνδυασμός της ασπιρίνης με ένα αντιεμετικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση συμπτωμάτων όπως η ναυτία και ο έμετος τα οποία παρουσιάζονται σε αρκετά άτομα με ημικρανία.
Σύμφωνα πάντως με μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, τη Σίνα Ντέρι από το Νοσοκομείο Τζον Ράντκλιφ στην Οξφόρδη, η ασπιρίνη δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική για όλα τα άτομα με οξείες κρίσεις ημικρανίας. «Αυτό οφείλεται σε γενετικές διαφορές. Διαφορετικά άτομα αποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά φάρμακα και μάλιστα σε διαφορετικό χρόνο».
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης ενάντια στις ημικρανίες με εκείνη άλλων παυσίπονων φαρμάκων. Για τον λόγο αυτόν βρίσκονται ήδη στη διαδικασία ανασκόπησης μελετών που αφορούν την επίδραση της ιβουπροφένης και της παρακεταμόλης στις ημικρανίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: