Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Εφτιαξαν το πρόσωπο της 2.500 ετών Μύρτιδος

Η Μύρτις κοντεύει τα δυόμισι χιλιάδες χρόνια, η ζωή της ωστόσο υπήρξε μικρή. Πέθανε σε ηλικία μόλις 11 ετών, στον λοιμό που έπληξε την αρχαία Αθήνα, κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.Την βάφτισε με όνομα εποχής η Εφη Μπαζιωτοπούλου - Βαλαβάνη που ήταν επικεφαλής των ανασκαφών. Ωστόσο, το κοριτσάκι μας βοήθησε να μάθουμε ποιο ήταν το μικρόβιο που σκόρπισε τον θάνατο στην αρχαία Αθήνα.
Ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης έκανε την έρευνα από τα δόντια της, καθώς και από δόντια άλλων σκελετών που εντοπίσθηκαν έξω από τον Κεραμεικό, στον λεγόμενο «τάφο του λοιμού». Ο τάφος τοποθετείται χρονικά στα 430-426 π.Χ. και περιείχε κατάλοιπα 150 ανθρώπων.
«Η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη όταν αντίκρισα το πρόσωπο της Μύρτιδος», είπε κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως ο κ. Παπαγρηγοράκης, που έκανε την ανάπλαση του κρανίου. «Δεν ήξερα άλλο για εκείνην παρά μόνο πως ήταν ένα κοριτσάκι που κατοικούσε στην Αθήνα την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, έζησε την πολιορκία και τον λοιμό και πέθανε, κατά πάσα πιθανότητα, από τυφοειδή πυρετό. Ομως πριν αρρωστήσει και μέχρι τα 6-7 της χρόνια ζούσε μάλλον στον γυναικωνίτη μαζί με τα αδέλφια της, αγόρια και κορίτσια, έπαιζε εφεδρισμό και τραμπάλα, με τα κατοικίδια, κυρίως πουλιά και σκύλους, ενώ είχε επιπλέον κούκλες. Ανατρεφόταν με παραμύθια και παιχνίδια, ενώ από το 7ο έτος τους τα αγόρια πήγαιναν στο σχολείο και τα κορίτσια μάθαιναν στο σπίτι στοιχειώδη ανάγνωση και γραφή από τη μητέρα τους, αλλά και να υφαίνουν, να κεντούν και να διευθύνουν το νοικοκυριό».
Οι συνθήκες του θανάτου της δεν επέτρεψαν να της αποδοθεί η συνηθισμένη φροντίδα των νεκρών, αφού ρίχτηκε στον κοινό τάφο. Ενώ το γνώριζαν, οι ερευνητές δεν θέλησαν να αποδώσουν στην έκφραση του προσώπου της τον πόνο που ίσως έζησε πριν πεθάνει, την ασίγαστη δίψα που οδηγούσε τους ανθρώπους που νοσούσαν να συνωστίζονται στις πηγές και στα πηγάδια της πόλης, την αγωνία του επερχόμενου θανάτου και τη φρίκη από αυτό που έβλεπε γύρω της. Προτίμησαν «ένα ελαφρύ μειδίαμα που προσδίδει την αίσθηση εσωτερικής γαλήνης και αταραξίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: