Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Η κρίση ανεβάζει την πίεση

Στα ύψη φτάνει την πίεσή μας η οικονομική κρίση. Το άγχος και τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή μας, όπως η απώλεια εργασίας ή τα οικονομικά προβλήματα, είναι στενά συνυφασμένα με υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης. Δεν είναι, όμως, αρκετά για να μας χαρακτηρίσουν υπερτασικούς.Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν άσκοπο το να μετράμε την πίεσή μας, όταν είμαστε σε ένταση, καθώς το άγχος προκαλεί υπέρβαση των φυσιολογικών τιμών. Οι κρίσεις υπέρτασης μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες και να υποχωρήσουν, παράλληλα με το σοβαρό γεγονός που τις προκάλεσαν.
Τα παραπάνω ανέφεραν το περασμένο Σάββατο οι ειδικοί καρδιολόγοι καθηγητές κ. Γιώργος Στεργίου και Κωνσταντίνος Τσιούφης, σε επιστημονική εκδήλωση για την υπέρταση.
Οι επιστήμονες έδωσαν έμφαση στη σωστή μέτρηση της πίεσης, λέγοντας ότι οι περισσότεροι κάνουν σοβαρά λάθη. Η μέτρηση στο σπίτι -εξήγησαν- είναι πολύτιμη στην αξιολόγηση ενός ατόμου που έχει πίεση, αρκεί να γίνεται σωστά:
Μένουμε πέντε λεπτά καθιστοί και στη συνέχεια κάνουμε δύο μετρήσεις, από τις οποίες η δεύτερη δείχνει συνήθως πιο χαμηλές τιμές. Οταν η μέτρηση γίνεται κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι τιμές δεν πρέπει να ξεπερνούν το 13,5 για τη «μεγάλη» και το 8,5 για τη «μικρή».Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει θεαματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης κάποιου σοβαρού καρδιαγγειακού νοσήματος. Ο σύγχρονος άνθρωπος -είπαν- ανησυχεί πολύ περισσότερο για τον καρκίνο. Τα καρδιαγγειακά, όμως, «σκοτώνουν» πολύ περισσότερους από όσο όλες οι μορφές καρκίνου.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν έξαρση του προβλήματος, καθώς ένας στους τέσσερις ενηλίκους έχει υπέρταση. Από αυτούς, το 25% ακολουθούν θεραπεία και είναι σωστά «ρυθμισμένοι», το 25% είναι μεν σε θεραπεία αλλά παραμένουν «αρρύθμιστοι», το 10% έχουν διαγνωστεί αλλά δεν ακολουθούν θεραπεία και το 40% είναι αδιάγνωστοι.
Η υπέρταση δεν έχει συμπτώματα και ο μόνος τρόπος να διαγνωστεί είναι η τακτική μέτρηση. «Τα μόνα συμπτώματά της είναι τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργίου. Πολλοί από τους ασθενείς καταφεύγουν στις ειδικές νοσοκομειακές μονάδες με χρόνια υπέρταση και οι περισσότεροι από αυτούς χρειάζεται να ακολουθήσουν και συνδυασμό τριπλής αγωγής, η οποία σύντομα θα μπορεί να χορηγείται με ένα μόνο χάπι.
Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν πολύ σοβαρή την απόφαση για έναρξη φαρμακοθεραπείας, η οποία είναι ισόβια. Η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται έπειτα από συστηματική παρακολούθηση του πάσχοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: